PriestPray.jpg

Mýtus o pedofilných kňazoch - 17 faktov o ktorých možno neviete

2,347
Matej Trančo
AltKAT

Otec Longenecker píše:

"S nárastom vypuknutých kňazských škandálov by sme sa za vinníkov mali hanbiť a taktiež aj za tých, ktorí takýchto vinníkov zastrešovali a utláčali obete. Vinníci by mali byť oznámení, odstránení zo svojej funkcie a odovzdaní civilným orgánom ako páchatelia trestného činu. Musíme vytvoriť a dôkladne udržiavať systém na zabránenie vzniku zneužívania a obete zneužívania by mali byť spravodlivo kompenzované za svoje utrpenie." 

Profesor Philip Jenkins z Penn State (ktorý nie je katolíkom) napísal na túto tému zrejme najobjektívnejšiu knihu a svoje argumenty sumarizuje v tomto úžasnom článku. Vo svetle jeho práce si pripomeňme základné fakty a zásady: 

  1. Problémom nie je kňazský celibát - zosobášení muži sú oveľa náchylnejší k zneužívaniu detí než slobodní muži
  2. Väčšina prípadov zneužívania detí sa odohráva v rámci domácností.
  3. Vo všetkých náboženských skupinách sa vyskytujú pedofilné škandály a Katolíci (ktorí sú najväčšou náboženskou skupinou) sa štatisticky nachádzajú na dne zoznamu.
  4. Zneužívanie detí je prítomné vo všetkých spoločenských oblastiach: školy, mládežnícke organizácie, športy a pod.
  5. Zo štatistického pohľadu vrámci všetkých profesií je práve kresťanské duchovenstvo najmenej náchylné k uchýleniu sa k pedofílii. Doktori, farmári a učitelia - toto sú profesie, ktorých príslušníci sú najviac náchylní k zneužívaniu detí - nie duchovenstvo.
  6. Vrámci previnilcov zo strany duchovenstva sú práve katolícki kňazi najmenej náchylní k takémuto skutku.
  7. Katolícke prípady pedofílie so oveľa viac medializované z dôvodu protikatolíckych predsudkov a taktiež z toho dôvodu, že Katolícka cirkev je väčšia a tak atraktívnejšia ako potenciálny cieľ žaloby.
  8. Pedofília a eufebofília sú dva rozdielne problémy. Pedofília je sexuálnou príťažlivosťou k deťom predpubertálneho veku. Eufebofília je sexuálnou príťažlivosťou k tínedžerom. Väčšina prípadov označených ako "pedofília" sú v skutočnosti "eufebofíliou".
  9. Väčšina z prípadov eufebofílie sú vo svojej podstate homosexuálneho charakteru, avšak politická korektnosť odmieta aby bol tento problém spájaný s homosexualitou.
  10. Počet katolíckych kňazov vinných z prečinu pedofílie je veľmi malý.
  11. To, čo dnes nazývame "ututlávanie", bolo často vykonávané v inom kultúrnom kontexte kedy problém nebol dostatočne chápaný a kompetentné organizácie s potešením poskytovali pre verejnosť takéto škandály. Činili tak z v tej dobe dobrých dôvodov: ochrana obetí a ich rodín, príležitosť pre rehabilitáciu páchateľov a vyhnutie sa ďalším škandálom. Je nespravodlivé súdiť 30 rokov staré prípady s pomocou súčasných noriem.
  12. Keď hrozí súdne konanie tak ľudia okamžite cítia peniaze. Musíme si byť vedomí možných falošných obvinení.
  13. Obvinení musia mať nárok na spravodlivé konanie. Cirkev by mala trvať na nezvratnom dôkaze o zneužití a v záujme spravodlivosti zaistiť, že nevinní nebudú stíhaní.
  14. V prípade uznania viny musí byť vinník potrestaný a nie chránený.
  15. Je potrebné rozlišovať medzi druhmi zneužívania. Niektoré prečiny sú horšie ako iné. Verbálne zneužívanie alebo telesné tresty v čase, keď to bolo prijateľné, hoci poľutovaniahodné, nie je to isté ako sexuálne zneužívanie alebo extrémne fyzické zneužívanie.
  16. Sexuálne zneužitie dospelého alebo sexuálne skúseného staršieho teenagera je nesprávne, poškodzujúce a malo by byť potrestané, no nie je to to isté ako prípad sexuálneho zneužitia mladého a nevinného dieťaťa.
  17. Taktiež by mal byť zvážený počet prečinov. Jeden omyl nie je rovnakej závažnosti ako opakované a pretrvávajúce prečiny.
     

"V žiadnom prípade sa nesnažím byť ústretový k pedofilom a tým, ktorí ich chránia, avšak pravda a spravodlivosť si vyžadujú objektívne zhodnotenie faktov."