10 rokov od smrti židovského konvertitu, kardinála Lustingera, je jeho príbeh stále živý

588
Lucia Salomonová
Kultúra života

Kardinál Jean-Marie Lustiger, židovský konvertita, ktorý bol vysvätený za parížskeho arcibiskupa, zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho epitaf, ktorý napísal, znie: „Narodil som sa ako Žid. Dostal som meno môjho starého otca z otcovej strany - Aaron. Stal som sa kresťanom vďaka viere a krstu, a zostal som Židom, tak ako apoštoli.“

Keď kardinál Jean-Marie Lustiger zomrel 5. augusta 2007, jeho pohrebná omša v katedrále Notre Dame začala kadišom, židovskou modlitbou pre mŕtveho.

Bola to netradičná liturgia pre muža, ktorého funkcia parížskeho arcibiskupa trvala takmer štvrťstoročie. Táto funkcia bola vhodná pre muža, ktorého život bol poznačený vzdorovaním tradičným normám. Pri príležitosti desiateho výročia jeho smrti je nemožné porozumieť francúzskej katolíckej Cirkvi bez toho, aby sme nebrali do úvahy nezmazateľnú stopu, ktorú zanechal.

Lustiger sa narodil v Paríži v roku 1926 poľsko-židovským rodičom, ktorí vlastnili obchod s oblečením na Left Bank. Tam rodina žila až pokým sa v roku 1939 nepresťahovali do Orléans, aby unikli nacistickému prenasledovaniu. Zatiaľ čo Lustiger spolu so svojou sestrou a otcom prežili nacistickú okupáciu, jeho matka bola zatknutá a odvezená do Osvienčimu, kde bola v roku 1942 zavraždená.

Tieto následné roky dospievanie nielen že vystavili Lustigera zlu antisemitizmu, ale ho aj neúmyselne predstavili kresťanstvu, keď v domácnosti svojho učiteľa klavíra objavil Bibliu.

Vo veku 14 rokov počas návštevy katedrály v Orléans na Zelený štvrtok bol dojatý bohatou symbolikou liturgie, ktorej bol svedkom. V nasledujúci deň na Veľký piatok sa vrátil a v krátkom čase oznámil, že prechádza na katolicizmus.

Napriek protestom jeho otca - a pokusom anulovať jeho krst - Lustiger pil z hlbokých vôd katolicizmu. Po štúdiu literatúry v Sorbonne sa prihlásil do seminára v Paríži a v roku 1954 bol vysvätený za kňaza.

Jedna z prvých úloh Lustigera bola, že začal slúžiť ako kaplán pre študentov v Paríži v čase, keď univerzity po druhej svetovej vojne boli kapacitne preplnené. Práve tu bol počas prvého desaťročia svojej kňazskej služby a jeho študentské interakcie vplývali na horlivosť mladých ľudí v Cirkvi.

Aj počas tohto obdobia ako kaplán v Sorbonne sa nachádzal v prvej línií študentských povstaní z roku 1968 zameraných na vyvolanie ľavicovej revolúcie. Ale máj v roku 1968 bol charakterizovaný politickou skúsenosťou pre národ. Pre mladého kňaza to bolo náboženstvo, keďže sa snažil legitimizovať katolícku vieru ako protilátku existenčnej krízy krajiny.

V roku 1969 bol menovaný do farnosti v šestnástej štvrti v Paríži, kde strávil desaťročie svojou prácou. Bol zaangažovaný v miestnych pastoračných povinnostiach. Zatiaľ čo táto úloha ho držala mimo národného reflektora, v Ríme neostal bez povšimnutia. V roku 1979 - na jeho prekvapenie a mnohých z francúzskej hierarchie - bol menovaný pápežom Jánom Pavlom II. za biskupa z Orléans.

Lustiger si v Orléans rýchlo vyvinul povesť energetického biskupa – bol otvorený novým nápadom a ochotne investoval do jednotlivcov, ktorí tieto nápady uskutočnili. Jedným z nich bol v tom čase pubertiak Matthieu Rougé, ktorý v tom čase žil v Paríži. Spomína si na čítanie článku v každodennom francúzskom katolíckom denníku La Croix o mladom biskupovi, ktorý sa rýchlo stal známym pre svoje pôsobivé komunikačné schopnosti. V tomto článku sa špekulovalo, že Lustiger by sa mohol stať ďalším arcibiskupom v Paríži.

O menej ako dva roky neskôr, v januári 1981, sa v parížskej katedrále Notre Dame zúčastnil 15-ročný Rougé prvej Lustigerovej omše ako novozvoleného arcibiskupa. V rozhovore s Crux si Rougé spomenul, ako Lustigerovo presvedčivé osobné svedectvo o moci evanjelia - a jeho schopnosť komunikovať s takým presvedčením - ho viedlo k vstupu do seminára v Paríži o niekoľko rokov neskôr a nakoniec pokračoval v službe Lustigerovho jedenásteho tajomníka - kňaza v rozmedzí rokov 2000-2003.

Médium ako metafora

V čase, keď sa Lustiger vrátil do Paríža, prezident François Mitterand súhlasil s liberalizáciou francúzskych vysielacích zákonov. Predtým bolo rádio obmedzené na jeden národný kanál a niekoľko súkromných kanálov, no s novými zmenami to Lustiger využil ako príležitosť pre Cirkev a založil rozhlasovú stanicu Radio Notre Dame.

Zatiaľ čo Lustigerovi chýbal dlhodobý plán pre rozhlasovú stanicu, vedel, že táto rozširujúca sa platforma je tá, ktorú Cirkev musí využiť vo svoj prospech. Podľa Rougé, filozofia Lustigera bola celkom jednoduchá: „Nová príležitosť na svete znamenala novú príležitosť pre Krista.“

A tak začalo pôsobenie Lustigera v oblasti komunikácie, hoci tento záujem o médiá nebol len jednostranný. Od svojho vymenovania za arcibiskupa fascinoval parížsku tlač svojím židovským zázemím, ktoré pre neho vytvorilo bezprostredné publikum - a predovšetkým Katolícku cirkev.

Lustigerova podmanivá osobnosť a mediálny dôvtip z neho urobili okamžitým favoritom novinárov. Taktiež priamo uviedol, že považuje za nevyhnutné zapojiť svetskú tlač a pokračoval v pohoršovaní mnohých tradičných francúzskych katolíkov tým, že udelil rozhovor Libération, poprednému ľavicovému denníku.

O desať rokov neskôr, keď sa satelitná a káblová televízia stali populárnejšími, Lustiger hlásal - proti želaniam mnohých jeho bratov biskupov - že Cirkev by mala byť významným hráčom v oblasti televízie. V roku 1999 založil KTO, francúzsky národný katolícky televízny kanál. Jeho rozmanité programovanie spolu s profesionálnymi vysielacími normami predstavuje katolícke televízne programy v najlepšom svetle. Philippine de Saint-Pierre, generálny riaditeľ KTO, povedal pre Crux, že pretrvávajúci úspech siete je výsledkom „prorockej intuície“ Lustigera.

Napriek tomu dosah Lustigerovho vplyvu na cirkevnú komunikáciu nebol obmedzený len na Francúzsko. Zatiaľ čo bol mladý doktorand na Inštitúte Catholique de Paris, (dnes pomocný biskup) Robert Barron často navštevoval Lustigerovu omšu každý týždeň o 18:30 hod. v chráme Notre Dame.

Bol francúzskym Jánom Pavlom II.,“ povedal pre Crux.Mal zmysel pre veľmi živý a istý katolicizmus v dialógu s modernosťou. Ako som pochopil Lustigera, vždy bol uznávaný medzi  ľavicovo-pravicovými mantinelmi. Neprijal módny marxizmus, no zároveň nebol reštaurátorom a ja som sa v tomto smere vedome podieľal.“

Dnes katolíci na celom svete poznajú prácu Barrona, teraz pomocného biskupa Los Angeles, ktorý bol priekopníkom v používaní filmových a sociálnych médií ako nástroja pre novú evanjelizáciu. Prostredníctvom Barronovho „Slovo na oheň“, globálnej mediálnej službe, každý rok sa milióny divákov predstavia vo viere prostredníctvom svojich videí, podcastov a dokumentárnych filmov - pretrvávajúci pokus pokračovať v rozhovore medzi Lustigerom, katolicizmom a moderným svetom.

Rozsievanie semienok Svetového dňa mládeže

V roku 1980 Ján Pavol II. uskutočnil svoju prvú apoštolskú návštevu vo Francúzsku a Lustiger sa pohrával s myšlienkou, že Cirkev by mala organizovať podujatie pre mladých ľudí. Členovia francúzskej hierarchie v tom čase boli skeptickí voči takémuto úsiliu a predvídali bezvýznamnú udalosť s jedným alebo dvomi tisíckami mladých ľudí.

Lustiger, ktorý nemal byť podceňovaný, si rezervoval najväčší štadión v Paríži a podarilo sa mu naplniť  kapacitu s 20 000 mladými ľuďmi, ktorí privítali pápeža. Táto udalosť sa ukázala taká úspešná, že mnohí ju pripisujú za jednu z inšpirácií pre Svetový deň mládeže, ktoré  v roku 1984 otvoril Ján Pavol II. a stalo sa to najväčším zhromaždením mladých ľudí na svete.

V roku 1997, na vrchole svojej funkcie ako arcibiskupa, bol Lustiger na rade hostiť Svetové dni mládeže - opäť vzdoroval nepriateľskej francúzskej biskupskej konferencii a odštartoval ďalší fantastický úspech s viac ako 1,5 miliónom ľudí, ktorí sa zúčastnili záverečnej omše Jána Pavla II.

Vďaka svojmu hlbokému presvedčeniu, že Svetový deň mládeže bol jedným z najväčších programov Cirkvi, pokračoval ako mentor a priateľ budúcich plánovačov Svetového dňa mládeže. Otec Thomas Rosica, ktorý bol národným riaditeľom a generálnym riaditeľom Svetového dňa mládeže 2002, povedal pre Crux: „Považoval som kardinála Jean-Marie Lustiger za mentora a priateľa, odvážneho, statočného a vášnivého cirkevného lídra, ktorý bol jedným z najsľubnejších a najpokrokovejších lídrov, akého som kedy poznal. Doslova ma vzal za ruku a naučil ma, ako v roku 2002 po veľkých skúsenostiach z Paríži 1997 viesť Svetový deň mládeže v Kanade.

Židovsko-kresťanská jednota

Napriek svojmu úspechu v oblasti komunikácie a úspechu Svetového dňa mládeže je to určite jeho práca v oblasti židovsko-kresťanskej jednoty, za ktorú si budú Lustigera dlho pamätať.

Jeho epitaf, ktorý napísal, znie: „Narodil som sa ako Žid. Dostal som meno môjho starého otca z otcovej strany - Aaron. Stal som sa Židom a kresťanom vďaka viere a krstu, ako aj apoštoli.

Raz poznamenal: „Narodil som sa ako Žid, a preto ním aj zostávam, aj keď je to pre mnohých neprijateľné. Pre mňa povolanie Izraela prináša goyimom svetlo. Toto je moja nádej a ja verím, že kresťanstvo je prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa.

Keď premýšľam o minulosti, mnohokrát som počul kázať kardinála. Barron hovorí: „On nijakým spôsobom neodmietol jeho judaizmus, on ho povolal. Myslím si, že obnovenie židovského kresťanstva bude to, čo si najviac budú ľudia v súvislosti s ním pamätať.“

Pretrvávajúci odkaz

Po tom, čo bol menovaný za parížskeho arcibiskupa, Lustiger napísal správu o svojej vízii pre kňazskú formáciu. Pokračoval by v usporiadaní viac ako 250 kňazov pre arcidiecézu, impozantné množstvo daných globálnych štandardov počas tohto obdobia a pravdepodobné ospravedlnenie jeho prístupu k povolaniam.

Správa nebola nikdy uverejnená a je vo vlastníctve Lustigerovho nástupcu, kardinála André Armanda Vingta-Troisa, ale podľa Rougé to skutočne vyžaduje kňazstvo zakorenené v presvedčení, že „nemusíte si vybrať medzi teologickým progresivizmom alebo tradicionalizmom. Existuje ďalšia cesta hlboko zakoreneného v Ježišovi Kristovi, ktorý vás oslobodzuje, aby ste hlásali Krista svetu.

Lustiger zomrel po dlhom boji s rakovinou pľúc a kosti vo veku 80 rokov. Zanechal za sebou Cirkev a krajinu - aj napriek občasným nesúhlasom s rôznymi volebnými obvodmi, všetci sa jednotne zišli na počesť muža, ktorý práve takýmto spôsobom neúnavne strávil celý život.

Predtým, než pápež František začal hovoriť o misijnom učeníctve, kardinál Lustiger žil tieto slová vo svojom vlastnom živote,“ povedala Rosica pre Crux.Podobne ako dnes pápež František, kardinál Lustiger mal prezieravosť, odhodlanie a vášeň vo všetkom, čo robil. On vedel o tých, ktorí sa proti nemu postavili a odvrátili sa od neho, ale tiež vedel, že aby mohla Cirkev rásť, musí ísť dopredu a nie späť.

Zakotvený starovekými pravdami, ale s cieľom naplánovať nový kurz v modernom svete, nepravdepodobný odkaz Lustigera je niekedy rozporom - ale aj dôverou v katolicizmus. Je tu priestor na splnenie toho všetkého.