ArmstrongP-ARMAGEDDON.jpg

Exorcista rozpráva o Armagedone

1,379
Matej Trančo
AltKAT

Nebojte sa toho, čo by sa mohlo udiať počas zajtrajška; ten istý nekonečný Boh, ktorý sa o vás stará dnes, sa o vás postará ako zajtra tak navždy.

"Preto nebuďte ustarostení o zajtrajšok; zajtrajší deň sa postará sám o seba. Každý deň má dosť svojho trápenia." (Mt 6:34)

V čase keď som práve písal tento úryvok z Písma tak som započul ako môj pes niečo vyvrátil. Do kelu. Nuž, každý deň má dosť svojho trápenia.

Neporiadok zapríčinený psom síce neznamená koniec sveta, ale predsa len sa to udialo tu a teraz. Medzitým sú však začiatky pravého konca sveta v pohybe. Podľa Knihy zjavení bude armagedon znamenať zoskupenie armád v boji dobra a zla počas konca časov.

Je koniec ďaleko? Veriaci kresťania prosia o modlitbu a pôst, ktoré nás zachránia, zatiaľčo súčasná kultúra sa stále viac odkláňa od Boha. Čo sa to s ľuďmi deje? A čo robím vlastne na mieste ako je toto? Mestská štvrť Beaver by bola oveľa lepším miestom.

Každý deň sa s nechuťou pozeráme na to ako sa poburujúce stáva normálnym a otužujeme sa pred príchodom ohňa a síry, ktoré sú už určite za rohom. A potom ten pes niečo vyvráti. Alebo si niekto odrie koleno a my mu musíme kúpiť príslušné liečivá, a tak sa o armagedon budeme zaujímať až zajtra. Alebo sa vlastne sám zajtrajšok môže postarať sám o seba.

 

Názor exorcistu

Počas interview z predošlého článku s otcom Vincentom Lampertom, povereným exorcistom pre arcibiskupstvo v Indianapolise, som bol zvedavý, čo si myslí o armagedone. Ako vysluhovač exorcizmu po dobu trinástich rokov si už otec Lampert niečím prešiel. Študoval na North American College v Ríme a asistoval pri viac ako 40-tich exorcizmoch dlhoročnému talianskemu exorcistovi - otcovi Carmine De Filippis. 

 "Pomohol by som si rád Písmom," povedal otec Lampert a spomenul časť Mt 24:36.  "Ale o tom dni a o tej hodine ne­vie ni­kto, ani nebes­kí an­jeli ani Syn, iba sám môj Otec."

"Boh nás varuje aby sme sa príliš nezaoberali koncom časov," vyjadril sa. "Práve naopak, a to je tou pravou dôležitou vecou, aby sme každý deň žili svoj život tak, ako si Boh žiada." Samotný koniec ani nie je niečim, čoho by sme sa podľa neho mali obávať. "Ak svoj život žijeme tak ako nám hovorí Boh, tak potom je jedno kedy nás povolá pretože vždy budeme hodní jeho lásky," vysvetľuje. "Rozprávanie o armagedone vždy vzbudzuje strach no autentický vzťah s Bohom je o láske a milosti."

Strach je nepriateľom pravej viery, podotýka otec Lampert. "Nemyslím si, že je viera autentická, ak žijeme v strachu," povedal. "Strach z Boha znamená začiatok múdrosti, avšak to je spojené s blaženosťou Boha. Obavy z konca časov znamenajú len stratu nádeje a prinášajú strach, úzkosť a deštrukciu. Toto všetko je v rozpore s vierou."

Hoci so zlom hrdo bojuje, otec Lampert vyjadril, že jeho služba je celá o obnovení nádeje. "Robím tak aj ako farár," dodáva. "Je to o pomoci ľuďom pri nájdení nádeje, radosti zo života a lásky."

 

Nájdenie pokoja

Ako počas súčasných časov tento exorcista a farský kňaz nachádza pokoj? "Útechu nachádzam vždy vtedy keď si uvedomím, že Boh je vo velení," hovorí. "Všetko to potom pekne zapadá a vytvára pozitívnu perspektívu vďaka ktorej sa obavy a strach rozptýlia."

Nechať Boha vo velení nám dodáva silu v tom aby nás svet nepohltil, vysvetľuje Lampert. "Ľudská osoba je stvorená pre niečo viac ako len tento život," hovorí. "Vzťah k Bohu je to, čo nám dodáva tú pravdivú slobodu. No sloboda neznamená, že si môžeme robiť čo sa nám zachce. Znamená to skôr to, že máme slobodu byť poslušní Bohu. Inak sa stávame otrokmi našich vlastných vášní."

A keď si vybudujeme takýto vzťah s Bohom, tak sa nemáme čoho báť.

Modlitba pokoja (Sv. František Saleský)

Majte pokoj. Nebojte sa zmien, ktoré prináša život. Skôr sa na ne pozerajte plní nádeje. 

Boh, ktorému ste najmilší, vás pred nimi ochráni. Doteraz vás tak chránil a aj vás naďalej bude viesť cez všetky strasti života; a keď nemáte silu ich ustáť, Boh si vás pritúli vo svojom náručí.

Nebojte sa toho, čo by sa mohlo udiať počas zajtrajška; ten istý nekonečný Boh, ktorý sa o vás stará dnes, sa o vás postará ako zajtra tak navždy.

Pán vás buď ochráni pred trápením alebo vám poskytne obrovskú silu aby ste ho zvládli. Majte pokoj a zahoďte za hlavu všetky úzkostlivé myšlienky a predstavy.