Návšteva relikvií sv. Mikuláša je míľnikom v katolícko-ortodoxných vzťahoch

389
Milko Kostovič
AltKAT

"Santa Claus prichádza do mesta" a Taliani sa nemôžu dočkať. Relikvie svätca, kotrý obdarúva, sa vracajú po dvojmesačnom pobyte v Rusku späť do juhotalianskeho mesta Bari. Tisíce ruských ortodoxných veriacich čakalo v radoch, aby mohli uvidieť relikvie v Moskve. Udalosť sa stala historickým ekumenickým míľnikom katolícko-ortodoxných vzťahov.

Zvyčajne musíme čakať do Vianoc, aby sme videli Santa Clausa lietať po oblohe, no tento rok obdarúvajúci svätý križoval oblaky v lete - vrátil sa totiž z historickej návštevy Ruska. 

21. mája bolo ľavé rebro najbližšie k srdcu sv. Mikuláša odobrané z krypty baziliky pomenovanej po ňom v juhotalianskom meste Bari. Potom bolo umiestnene do pozlátenej archy a odoslané do Petrohradu a následne do Moskvy.

Bolo to prvýkrát za takmer 1000 rokov, keď boli relikvie premiestnené z miesta odpočinku.

V Rusku čakalo viac ako 2 milióny pútnikov v hodinových frontách, aby mohli na chvíľu zahliadnuť v Turecku narodeného svätca, ktorý je hlboko uctievaný ruskými ortodoxnými. Na 12 cm dlhú relikviu sa prišiel pozrieť aj samotný prezident Vladimír Putin.

"Táto udalosť sa uskutočnila vďaka dohode dosiahnutej počas stretnutia medzi (ruským ortodoxným) patriarchom Kirilom a pápežom Františkom," uviedol Putin odkazujúc na historické stretnutie náboženský lídrov v Havane na Kube začiatkom roku 2016. (informovali sme: 14 najdôležitejších ustanovení z pamätnej katolícko-ortodoxnej spoločnej deklarácie - editor)

"Je to veľká udalosť pre ortodoxných veriacich," pokračoval prezident. "Sme vďační pápežovi Františkovi a Svätej stolici za toto rozhodnutie, vykonané na žiadosť patriarchu."

Teraz sa po dvoch mesiacoch a siedmich dňoch putujúci svätý vracia do Talianska. Ruský dobrodinec zaplatil súkromné lietadlo, ktoré 28. júla eskortovalo sv. Mikuláša na "Letisko Karla Wojtylu" v Bari.

Delegácia sprevádzajúca relikvie zahŕňa arcibiskupa diecézy Bari-Bitonto, Francesca Cacucciho, ktorý považuje stretnutie Františka s Kirilom za "míľnik" ekumenizmu, znamenajúci tlak na väčšiu jednotu kresťanov. 

"Ekumenizmus má budúcnosť len vtedy, keď sa stane ekumenizmom národov," povedal Conucci pre talianske médiá. "Ak je spojený len s lídrami, tak neverím, že môže mať významné výsledky. Myslím si, že od (Druhého vatikánskeho) Koncilu tu nebola skúsenosť s ekumenizmom národov, ktorá by bola porovnateľná s výsledkami získanými vďaka relikviám sv. Mikuláša."

"Toto je smer ekumenizmu budúcnosti," povedal.

Podľa Cocucciho môže dialóg, ktorý začal medzi dvoma cirkvami, slúžiť tiež ako príklad pre politický dialóg, pričom trvá na tom, že "náboženské vzťahy sú základom pre  dosiahnutie mieru vo svete".

Po pristátí boli relikvie umiestnené na "automobil sv. Mikuláša" a vedené v sprievode s vlajkonosičmi a pochodovou kapelou smerom k bazilike. Pri vstupe cez brány mesta upozornili občanov na príchod svätého malé ohňostroje.

Švajčiarsky kardinál Kurt Koch, prezident  Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov, potom predsedal vešperám v bazilike o 8 popoludní miestneho času. Prítomní boli ruskí predstavitelia z Metropolitnej cirkvi Petrohradu a z Moskovského patriarchátu. 

Slávnostný ceremoniál sa skončil o 20 hodine miestneho času spoločne s ohňostrojmi ponad promenádou v Bari. 

"Presun relikvií sv. Mikuláša do Ruska prekonal očakávania a predstavuje moment, ktorý sa zapíše do histórie vzťahov medzi Katolíckou a Pravoslávnou cirkvou," uviedol Cocucci. 

"Ako pápež František povedal niekoľkokrát, hodnota relikvií je pre katolíkov a ortodoxných obrovská a v prípade našich dvoch cirkví sa ekumenizmus deje prostredníctvom spoločenstva svätých," uviedol.

"Bari je dnes v srdci Moskovského patriarchátu," dodal.

Otec Ciro Capotosto, správca baziliky sv. Mikuláša, súhlasil s tým, že táto udalosť predstavuje "jedinečný okamih v histórii" pre ekumenické vzťahmi medzi cirkvami. 

"Do pôdy rímsko-moskovských vzťahov bolo zasiate malé semienko, ktoré by teraz malo priniesť svoju úrodu," povedal Capotosto pre miestne médiá.

Možno nebudeme musieť čakať dlho, aby sme videli plody tohto ekumenického úsilia, keďže číslo dva vo Vatikáne, taliansky kardinál Pietro Parolin, navštívi v auguste Rusko, aby bol svedkom toho, či plody sv. Mikuláša padli na úrodnú pôdu.

K TÉME SME PUBLIOVALI: Dokážu relikvie zjednotiť katolíkov a pravoslávnych? Pápež František si to myslí