Švajčiarsko: Pod zrušením financovania interrupcií 111000 podpisov

4,568
Kultúra života

Zürich, 4. Júla 2011 (LifeSiteNews.com) – Švajčiarske prolife skupiny dnes zaevidovali petíciu u Federálneho kancelára, požadujúcu tajné voľby za zrušenie financovania interrupcií. Petíciu podpísalo 111 000 podporovateľov.

,,Financovanie interrupcií cez povinné národné zdravotnícke  prémie nás robí spoluzodpovednými za skutok, ktorý  odsudzujeme,“ povedala dnes reportérom prísediaca výboru Valerie Kasteler.

Koalícia pro-life skupín sa nesnaží zakázať interrupciu, ktorá už od roku 2002 nie je považovaná za trestný čin. No hovorí, že podporovanie ničenia nenarodených má byť prinajmenšom súkromná záležitosť, ktorá nie je financovaná základným zdravotníckym poistením.

Kasteler povedala, že jednotlivci by mali byť zodpovední za svoje činy a môžu požiadať o dodatkové poistenie alebo platiť náklady interrupcie sami. Dodala, že nie je v poriadku uvaliť bremeno nákladov na daňových poplatníkov. Realizácia iniciatívy by ušetrila 20 miliónov frankov za rok.

„Keby sme vedeli, že máme za interrupciu platiť, vyhýbali by sme sa okolnostiam, ktoré by nás  ku nej mohli doviesť,“ povedala členka Národnej rady Elvira Bader (PDC / SO), ktorej strana podporuje iniciatívu. Bader spomenula americkú štúdiu, podľa ktorej by sa dalo vo Švajčiarsku zabrániť 500 potratom za rok z celkového počtu cca 10 000 v prípade, že by financovanie tejto smrtiacej procedúry bolo vyňaté zo zdravotného poistenia. Poznamenala, že podobne ako tehotenstvo, „interrupcia nie je choroba.“ Justice Peter Foehn, jeden z hlavných navrhovateľov iniciatívy, povedal, že „poistenie má chrániť zdravie,  nie ničiť život."

Text pro- life iniciatívy požaduje, aby bol potrat vyňatý z výhod základného zdravotného poistenia, okrem prípadov znásilnenia alebo nebezpečenstva života matky.

Súčasné švajčiarske zákony dovoľujú potrat v priebehu prvých 12 týždňov tehotenstva. Matka však musí preukázať, že tehotenstvo jej spôsobuje „vážne ťažkosti“ a lekári ju musia informovať o fyzických a psychických následkoch potratu ako aj omožnosti dieťa porodiť a dať na adopciu.

Po 12 týždňoch je potrat dovolený, ak by podľa názoru lekára pokračovanie v tehotenstve mohlo spôsobiť vážnu psychickú ujmu alebo „prehĺbiť ťažkosti“ matky.