chuck-swindoll-insight-for-today.jpg

Workoholici

226
Milko Kostovič
AltKAT

Po zemi sa potulujú podivné stvorenia. Efektívni, usilovní a produktívni. Sú pozoruhodne pôsobiví ... ale pod povrchom trpia nešťastnou chorobou. Neodolateľne poháňaní obsesívnou túžbou po úspechu, oddávajú sa tieto stvorenia práci ako alkoholici koralke. 

Workoholici.  Nájdete ich v každej možnej profesii a bohužiaľ sú zvyčajne úspešní. Hovorím "bohužiaľ", pretože úspech len zvyšuje ich úsilie. V tržbách sú vždy na vrchole. V škole ich stále nájdete ponorených do kníh. V športe sú vždy na čele. O všetkom sú informovaní. Pre tieto bytosti existuje jeden a jediný dôvod existencie - PRÁCA.

To platí dokonca aj na dovolenkách! Dajte workoholikovi príležitosť na niekoľko dní vypadnúť a nájde tucet logických dôvodov, prečo to nie je možné. Donúťte ho k tomu a on si naplánuje každý deň, každú míľu, každý krok cesty. Akonáhle sa tam dostanete, začne cítiť úzkosť po desiatich minútach pokojného odpočinku. Pre workoholika sú neplánované momenty smrteľné... oddych nemá zmysel... časy príjemnej zábavy sú "nezodpovedné aktivity pre deti!" Dlhý bodavý bič viny - vnútorný učiteľ workoholika - mu každodenne vtĺka do hlavy poslušnosť, či už je v práci, doma, v kostole alebo v škole.

Toto stvorenie nakoniec začína prejavovať trhliny jeho stresom poháňaného vedomia. Stáva sa čoraz prísnejším voči sebe a iným - najmä k blízkym. Táto neurotická intolerancia ho pomaly začína izolovať. Objavujú sa svalové tiky. Začína sa mračiť. Výkonnosť a väčšie úspechy sa stávajú jeho ochranou... a akékoľvek zlyhanie narúša jeho rovnováhu. 

Pri písaní tohto textu myslím na potrebu rovnováhy. Miera efektivity a disciplíny v živote je absolútne zdravá a nevyhnutná. Byť oddaný práci je chvályhodné. "Vykúpenie času" je biblické. Ale je tu bod, v ktorom si už neužívame. Môžeme sa dostať do zvláštnych extrémov - extrémov, ktoré vytvárajú vnútorné funkčné poruchy, vďaka ktorým sa stávame otrokmi. Stávame sa slepými k ostatným oblastiam života, ktoré sú rovnako dôležité ako naša práca - niekedy viac! Harold R. Nelson, riaditeľ odboru pastoračnej starostlivosti v nemocnici Swedish Covenant v Chicagu, opisuje túto tendenciu, pri ktorej sa "rodia" workholici: 

Každý z nás má svoje vlastné spôsoby nenávisti alebo ponižovania samého seba. Môžete k tomu docieliť tak, že ste ťažko pracujúci perfekcionista, a môžem to urobiť tým, že som chaotický, lenivý nonkonformista. Ak všetko, čo poznáte, je "práca a úspech", môžete sa vedome alebo nevedome snažiť dokázať svoju cenu pred sebou a ostatnými. 

Nuž, pozrime sa, či ste jedným z týchto podivných tvorov, dobre? Nasledujúca tabuľka vám pomôže určiť odpoveď. Čísla jedna a dve veľmi dobre opisujú workoholikov. Číslo tri je pomerne dobre vyvážené. Čísla štyri a päť - máte iné problémy, ale rozhodne nie ste workohlik. 

Kvalita práce 
1) Preskakuje vysoké budovy jediným skokom
2) Pred skokom urobí rozbeh
3) Preskočí iba nízke budovy
4) Narazí do budovy pri pokuse o skok
5) Nerozpozná budovy

Včasnosť 
1) Je rýchlejšia než strela. 
2) Je rovnako rýchla ako strela. 
3) Nie tak rýchla ako strela. 
4) Verili by ste pomalej strele?
5) Poraní seba pri výstrele 

Iniciatíva
1) Je silnejšia ako lokomotíva.
2) Je silnejšia ako slon. 
3) Je silná ako býk. 
4) Zastrelí býka. 
5) Smrdí ako býk. 

Komunikácia
1) Hovorí priamo s Bohom.
2) Hovorí s anjelmi. 
3) Rozpráva sa so sebou. 
4) Háda sa so sebou. 
5) Prehráva tieto hádky.