Mimovládna organizácia spájaná s pápežom obvinená z prevádzky "taxislužby" pre imigrantov

410
Matej Trančo
Kultúra smrti

Španielska mimovládna organizácia, ktorá pôsobí v Stredozemnom mori a zároveň je spájaná s pápežom Františkom cez svojho zakladateľa, bola obvinená z údajného tajného stretnutia s prevádzačmi za účelom dohodnutia "taxislužby" pre migrantov z Líbye aby sa mohli dostať do Talianska. 

Neexistuje žiadny náznak toho, že by pápež František túto kontroverznú činnosť schválil alebo o nej vôbec vedel.

Toto je najnovší vývoj v prebiehajúcej diskusii v Európe, ktorá si za cieľ berie mimovládky, pretože poskytujú svoje lode v blízkosti severoafrického pobrežia a následne tak povzbudzujú prevádzačov, aby používali nevhodné plavidlá s istotou, že záchrana je na ceste. 

Podľa niektorých kritikov na tom mimovládne organizácie spolu s prevádzačmi získavajú profit a to vyberaním miliónov dolárov, ktoré boli v EÚ vyčlenené na zvládnutie migračnej krízy.

Na internete sa objavili snímky z 25. júla, na ktorých je vidieť lode patriace španielskej mimovládnej organizácii “Proactiva Open Arms”, ktoré sa nachádzali vo vzdialenosti necelej námornej míle od líbyjského pobrežia. Lode sa teda nachádzali mimo medzinárodných vôd v ktorých by mali pôvodne pôsobiť (Vo fungujúcej krajine by to bol trestný čin. Pobrežné vody sú 12 námorných míľ od pobrežia, až potom sú vody medzinárodné - editor).

Zakladateľ “Proactiva Open Arms”, Oscar Camps, sa s pápežom Františkom stretol pri dvoch príležitostiach. Prvýkrát sa tak udialo v roku 2016, kedy pápežovi daroval záchrannú vestu 6-ročného sýrskeho dievčatka, ktoré zahynulo v mori.

Pápež František túto vestu použil na ilustráciu situácie migrantov zatiaľ čo viedol otvorenú reč s viac ako štyrmi stovkami detských migrantov a utečencov rôznych etník, kultúr a vierovyznaní v roku 2016 vo Vatikáne. "Priniesol mi túto vestu," povedal pápež odvolávajúc sa na Campsa. "So slzami v očiach mi povedal: Otče, nedokázal som to - vo vlnách som videl malé dievčatko, urobil som čo som mohol no nedokázal som ju zachrániť: ostala po nej už len jej záchranná vesta."

Druhou príležitosťou bola 40-minútová audiencia zo dňa 22. apríla, ktorá sa udiala práve v dobe, kedy na povrch v rámci talianskych médií vyplávali obvinenia proti mimovládnym organizáciám. Počas svojho rozhovoru s tlačou po tomto stretnutí Camps povedal, že táto audiencia bola príležitosťou hovoriť o príbehoch tých, ktorí boli na mori zachránení a že pápež je jediným celosvetovým lídrom, ktorý si problém migračnej krízy berie k srdcu.

František urobil migračnú krízu účinne jedným zo základných kameňov svojho pontifikátu. Hoci pápež uznáva, že "každá krajina má právo na ovládanie svojich vlastných hraníc," čo povedal v januári pre španielske periodikum El País, taktiež vyzval globálnu spoločnosť k činom a solidarite k migrantom.

Pokiaľ ide o nedávne obvinenia proti mimovládnym organizáciám, katolícke médiá zaujali rôzne prístupy. Na jednej strane vatikánsky denník L’Osservatore Romano rýchlo skritizoval škandál, ktorý bol zameraný "na kožu migrantov". Na druhej strane Avvenire, denník Talianskej episkopálnej konferencie, trval na tom, že svet mimovládnych organizácií je "náročný a dobrý", a že "by človek nemal ostať neutrálny ľahostajný keď ide o úsilie hanobiť jeho imidž."  

V jednom zo svojich tweetov sa Camps bránil pred obvineniami z tajných dohôd s prevádzačmi tvrdiac, že "signál AIS bol narušený hackermi za účelom vykázania prítomnosti v líbyjských vodách," a že každé dve hodiny oboznámili taliansku pobrežnú stráž o svojej pozícii. (AIS je automatický identifikačný systém - lokalizačný systém lodí, ktorý zabraňuje prípadným kolíziám.)

Mnoho nacionalistických a proti-imigračných používateľov Twitteru skepticky odsúdilo správanie plavidiel Proactiva Open Arms porovnávajúc ich k "taxislužbe" a dodávajúc, že takéto správanie spôsobuje len väčší počet migrantov v Stredozemnom mori a následne aj viac úmrtí.

"V skutočnosti existuje len veľmi málo dôkazov pre tento typ argumentov," povedal v rozhovore pre Crux analytik a výskumník univerzity St. Anna University of Pisa, Luca Raineri, podporujúc tak Campsa.

"Vieme, že migračné vlny sú spôsobené rôznymi činiteľmi a že to nie je vina prítomnosti mimovládnych organizácií, čo stimuluje, zmierňuje alebo zosilňuje tieto činitele," povedal.

"Hovoriť o 'taxislužbe' je podľa mňa prehnané vyhlásenie," dodal. 

V máji počas rozhovoru s Crux Mario Marazziti, predseda výboru pre sociálne veci v talianskej snemovni reprezentantov a bývalý hovorca spoločnosti Sant’Egidio, hnutia, ktoré je výrazne aktívne v sektore migrácie, zaujal podobný postoj.

"Bez mimovládnych organizácií by bol počet tých, ktorí na mori umierajú dvojnásobný a pravdepodobne dokonca oveľa väčší," podotkol Marazziti.

"Keby mimovládne organizácie nevstúpili do blízkosti 12 míľ od pobrežia Líbye, ale zastavili by sa na 30 míľach, vzniklo by zhruba 600 nepokrytých štvorcových námorných míľ a následne aj oveľa väčšie číslo obetí. Avšak teraz to zahŕňa ľudské životy," povedal.

Talianska vláda v snahe vykonania hlbších kontrol a monitorovania mimovládnych organizácií, ktoré sa podieľajú na pátracích a záchranných akciách v Stredozemnom mori, navrhla "kódex správania", ktorý by mal byť podpísaný deviatimi organizáciami aktívnymi v Stredozemnom mori (mimochodom, súhlasilo s ním iba 3 z 9 mimovládok! - editor)

Týmito organizáciami sú: Doctors Without Borders, Moas, SOS Méditerranée, Sea Watch, Sea Eye, Proactiva Open Arms, LifeBoat, Jugend Rettet and Save the Children.

Kódex zahŕňa 13 bodov, ktoré boli prezentované 26. júla a podpísaný by mal byť v pondelok 31. júla. Najviac sporné body sú:

  • Zakázať prístup k líbyjským vodám iba ak nejde "o okolnosti extrémneho a bezprostredného nebezpečenstva."
  • Povinnosť uchovávať lokalizačné vysielače na lodi vždy aktívne (ich vypnutím pobrežná stráž nevidí loď na radare - tu začína problém s taxislužbou - editor).
  • Nepremiestňovať zachránených ľudí na iné plavidlá.
  • Preukázanie zdrojov financovania .
  • Umožnenie súdnej polícii vykonať na palube bežné kontroly.

Organizácie, ktoré tento kódex odmietnu podpísať, môžu mať zakázaný prístup do talianskych prístavov.

Dňa 28. júla boli mimovládne organizácie vyzvané k podaniu ich návrhov zmien tohto kódexu, ktoré sa predovšetkým dotýkali bodu, ktorý dovoľuje nalodenie polície na paluby plavidiel. Talianske ministerstvo vnútra sa vyjadrilo, že boli vykonané dôležité "kroky vpred" a že sa stretnutia odohrávali v prostredí "spolupráce a pochopenia".

Medzitým, 25. júla, hnutie Proactiva Open Arms našlo 13 tiel imigrantov na líbyjskom pobreží. "Medzi mŕtvymi bolo niekoľko tehotných žien a matiek," napísal Camps na svojom Twitteri.

"A my sme zrejme tí jediní, kto potrebuje kódex správania."