Kardinál Danneels priznáva, že je súčasťou klubu mafie proti Benediktovi XVI.

1,142
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Nová autorizovaná biografia taktiež odhaľuje meno pápežského delegáta na pripravovanom synodálnom liste belgickej vláde, ktorá podporuje zákony o „manželstve“ rovnakého pohlavia, pretože ukončila diskrimináciu voči skupinám LGBT.

********

Ďalšie vážne obavy sa vzniesli ohľadom kardinála Godfrieda Danneelsa, jedného z pápežských delegátov, ktorý sa rozhodol navštíviť nadchádzajúcu Ordinárnu synodu o rodine. Emeritný arcibiskup v Bruseli priznal, že (Danneels) bol súčasťou radikálnej "mafiánskej" reformistickej skupiny proti Benediktovi XVI.

Taktiež sa ukázalo, že napísal list belgickej vláde, v ktorom podporuje zákony „manželstiev“ rovnakého pohlavia, pretože vláda tým ukončila diskrimináciu voči LGBT.

Kardinál už je známy tým, že: raz v roku 1990 odporučil kráľovi Belgicka, aby sa podpísal pod zákon o potratoch; že povedal obeti sexuálneho zneužívania duchovnými aby mlčala, a že odmieta zakázať  pornografické, „vzdelávacie“ materiály používané v belgických katolíckych školách.

Taktiež raz povedal, že „manželstvo“ rovnakého pohlavia bolo „pozitívnym vývojom“, hoci sa snažil odlíšiť túto takýto zväzok od chápania manželstva zo strany Cirkvi.

Podľa blížiacej sa autorizácii životopisu kardinála - ktorý spolu s Jürgenom Mettepenningenom, bývalým hovorcom kardinála Danneelsa, arcibiskupom Andreom Josephom Leonardom, a Karim Schelkensom, historikom a teológom - vyjadril uspokojenie nad vymiznutím „diskriminácie“ proti párom LGBT po schválení zákonov schvaľujúcich manželstvo rovnakého pohlavia v roku 2003.

Autori biografie, ktorá má byť uverejnená 29. septembra, odhaľujú, že kardinál napísal 28. mája 2003 list belgickému premiérovi Guy Verhofstadtovi, ktorý v tom čase zostavil svoju druhú vládu.

V liste kardinál písal priaznivo „o jednom z posledných úspechov prvých vlád Verhofstadta a o  schválení právneho štatútu pre stabilný vzťah medzi partnermi rovnakého pohlavia“. Verhofstadtova vláda v roku 2003 zaviedla v Belgicku právne „manželstvo“ rovnakého pohlavia.

Chcel zastaviť diskrimináciu medzi zosobášenými heterosexuálmi a homosexuálmi, ktorí mali dlhodobý vzťah,“ píšu dvaja autori biografie. „Nemal by však existovať zmätok medzi používaním výrazu „manželstvo“.

Keď sa ho opýtali na list, Verhofstadt povedal, že si ho nepamätá, ale dodal: „Nikdy som nemal nijaký problém s kardinálom. Náš vzťah bol dobrý.

Pod vedením Verhofstadta belgická vláda v rokoch 1999 až 2007 predstavila nielen „manželstvo“ rovnakého pohlavia, ale aj zákony o eutanázii, pokusy na ľudských embryách a IVF.

Napriek zlej povesti belgickej Cirkvi, ktorá týmto zákonom príliš neoponovala, a že krajina je oveľa menšia ako mnohé africké krajiny, ktoré majú jedného delegáta ktorý ich zastupuje, 82 ročný kardinál Danneels, bude jedným z troch belgických prelátov, ktorí sa zúčastnili Synody o rodine.

Vatikán ho zo 45 delegátov zaradil do dôležitého zoznamu, pretože ho osobne vybral pápež František, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom stretnutí. Ako pápežský prelát sa zúčastnil aj na mimoriadnej Synode.

Na začiatku tejto knihy v Bruseli kardinál uviedol, že je súčasťou tajného klubu kardinálov, ktorý sú proti pápežovi Benediktovi XVI.

Nazval ju klubom „mafie“, ktorá nesie meno svätého Gallena. Skupina chcela drastickú reformu Cirkvi, aby sa stala „oveľa modernejšou“, na čele s kardinálom Jorgeovi Bergogliovi, ktorý by ju viedol. Skupina, ktorá sa skladala aj z kardinála Waltera Kaspera a neskôr aj z jezuitského kardinála Carla Maria Martiniho, bola zdokumentovaná Austenom Ivereighom v biografii pápeža Františka, The Great Reformer.

K téme sme publikovali: „Mafia“ proti Benediktovi XVI.