Elon_Musk.jpg

Miliardár Musk prekvapujúco tweetuje: Svet bez ďalších detí by smeroval ku kolapsu

367
Lucia Salomonová
Kultúra života

Keď začiatkom tohto mesiaca miliardár Elon Musk tweetoval o raste populácie, niektorí z jeho viac ako 10 miliónov sledovateľov na Twitteri predpokladali, že lamentoval o „preľudnení“.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a zakladateľ SpaceX financoval výskum v oblasti kolonizácie na Marse a umelej inteligencie a je považovaný za osvieteného a iniciatívneho podnikateľa.

Takže vzhľadom na skutočnosť, že jeho Twitter obsahoval slová „populácia“ a „kolaps“, sledovatelia predpokladali, že bude tweeting o tom, že planéta má príliš veľa ľudí.

Avšak jeho správa znela, že v niektorých krajinách sa nerodí dostatok ľudí, preto sa populácia nereprodukuje a hrozí im demografický kolaps.

Tým, že to povedal, neúmyselne oznámil svojmu veľkému publiku to, čo pro-life hnutie tvrdilo celé roky: Problém NIE JE to, že máme príliš veľa detí. [LN flashback: Mýtus preľudnenia vyvrátený: polovica ľudí žije len v 1% sveta]

Svetová populácia sa zrýchľuje smerom k zrúteniu, ale zdá sa, že len málo ľudí si to všimlo alebo sa o to zaujímajú,“ povedal Musk na Twitteri.

V novembri 2016 komentoval článok New Scientist  s názvom „The world in 2076: Populačná bomba sa zrútila.“ Článok predpokladá merateľný pokles celosvetovej populácie v nasledujúcich 60 rokoch, pretože polovica krajín na svete má mieru plodnosti pod mierou reprodukcie.

Reprodukujúca plodnosť je približne 2,1 detí na ženu. Väčšina rozvinutých krajín tento pomer  nedosahuje. Population Research Institute potvrdzuje, že polovica svetovej populácie má v plodnosti nižšiu reprodukciu.

Muskov status bol potom vo svojom zamýšľanom kontexte pokrytý celým radom médií, aj keď s nepríjemnou úlohou, ako zabaliť príbeh atypický pre súčasnú široko prijímanú anti-populačnú ideológiu.

Ale Musk predtým povedal podobné komentáre.

Mali by sme mať obavy z demografickej implózie,“ povedal CNNMoney v marcovom rozhovore.

Takže ak sa pozriete na krajiny ako Japonsko, väčšinu Európy, Čínu,“ povedal Musk, „a pozeráte sa na mieru pôrodnosti, na mnohých miestach je to asi len polovica udržiavacej miery.

Musk pre spravodajcu CNN pokračoval v opise obrátenej demografickej pyramídy, kde je na vrchole viac ľudí v starších vekových skupinách a ako to nie je udržateľné.

Takže to bude trochu padať,“ povedal, „nebude to stáť.“

„To, čo v týchto krajinách vlastne máme, je veľmi vysoký pomer medzi počtom ľudí, ktorí sú v dôchodku, v porovnaní s počtom čistých (čiže pracujúcich - editor) prispievateľov,“ povedal. „Sociálna záchranná sieť to neudrží.

Muskova analýza sa sústredila na produktivitu ľudí v ich demografických podmienkach - nie na meranie hodnoty života - ale počítajúc s vývojom obyvateľstva. Na to, aby sa spoločnosti logisticky udržali, potrebujú budúce generácie. Musk spomenul aj to, ako imigrácia nie je uskutočniteľnou metódou nahradzovania obyvateľstva.

Musk môže byť ťažko pravdepodobným šíriteľom posolstva, ktoré je o živote.

V rozhovore pre CNN hovoril o tom, ako sme sa „vyvinuli tak, aby sa len rozmnožili a neexistovala kontrola pôrodnosti alebo niečo iné“, ako keby tento svetonázor bol z minulosti.

Hovoril o čínskej politike jedného dieťaťa iba z hľadiska jej úlohy pri vyjadrení národa na súčasný stav nenahradenia, pričom sa nezmieňuje o strašnom prvku nútených potratov.

Ale jeho znalosť ekonomiky a veľkej platformy mu umožnila zdieľať posolstvo, že príliš veľa detí nie je problémom a kontrola populácie nefunguje.

Celá vážnosť tohto problému nie je dobre pochopená,“ povedal Musk, „ale v nasledujúcich desaťročiach sa stane vážnym problémom.“

Jeho slová sú pravdivé. Štúdie od demografov v posledných rokoch opakovane ukázali, o čom obhajcovia pro-life varovali roky: Nadchádzajúca demografická zima na západe a iných krajinách, ktorá sa dosiahla nízkou plodnosťou a potratom, je veľmi reálna hrozba.