Britain_Sick_Baby001467445039.jpg

Sudca: Charlie Gard umrie v hospici, nie doma

189
Kultúra smrti

Kriticky choré dieťa Charlie Gard bude preradené do hospicu, kde dôjde k odpojeniu prístrojov, pokiaľ sa jeho rodičia a nemocnica nedohodnú na pláne, ktorý by potenciálne mohol dieťa udržať na živote o niečo dlhšie, povedal britský sudca.

 

Sudca Najvyššieho súdu Nicholas Francis dal čas rodičom 11-mesačného Charlieho a nemocnici, v ktorej sa dieťa nachádza, až do poludnia štvrtka, aby sa dohodli na ukončení plánu starostlivosti o chlapčeka.

Dieťa trpí zriedkavým genetickým ochorením, syndrómom mitochondriálnej deplécie, ktorý spôsobil poškodenie mozgu a neumožnil mu dýchať bez pomoci. Nedávne testy zistili, že Charlie má nezvratné svalové poškodenie.

“Je v najlepšom záujme Charlieho, aby sa presťahoval do hospicu a aby bol presunutý do režimu paliatívnej starostlivosti,” povedal sudca. Rodičia, Connie Yatesová a Chris Gard, strávili mesiace v snahe presvedčiť nemocnicu v Great Ormond Street, aby nechali Charlieho odísť do Spojených štátov na experimentálnu liečbu. V pondelok sa vzdali boja.

Rodičia ešte v utorok dúfali, že prinesú svojho syna, ktorého prvé narodeniny budú budúci týždeň, opustiť svet v kruhu rodiny. Francis povedal, že Charlieho matka a otec teraz prijímajú, že jediné možnosti pre ich syna je “nemocnica alebo hospic”.

Vo štvrtok sa majú rodičia rozhodnúť, čo sa stane potom, ako sa dieťa prenesie do hospicu. Rodičia chcú, aby ho držali pri živote prístroje ešte nejaký čas. Nemocnica v boji proti predchádzajúcej snahe rodičov zabezpečiť experimentálnu liečbu naznačila, že je zodpovedná za to, že Charlieho ušetrila zbytočnej bolesti.

Francis povedal, že ak strany nedospejú k dohode, Charlie bude odvezený do hospicu a ventilačný systém, ktorý ho udržiava nažive, bude vypnutý. Vydal príkaz, ktorým sa zakazuje uverejnenie názvu hospicu a dátum, odkedy v ňom bude Charlie prijatý.

Sudca povedal, že je to “veľmi, veľmi smutný záver.” Charlie matka opustila súdnu miestnosť predtým, ako sudca rozhodol. “Čo keby to bolo vaše dieťa?” povedala Yatesová uprostred vzlykov. Keď odišla, povedala: “Dúfam, že ste spokojní.”

Po rozhodnutí, že Charlie opustí nemocnicu a bude prepravený do hospicu namiesto domova, Yatesová požiadala lekársky tím, aby udržali pri živote jej syna ešte týždeň. Očakáva sa, že Charlie neprežije viac ako niekoľko hodín, keď budú prístroje vypnuté.

Žiadosť naznačila, že rodičia sa vzdali svojej skôr prejavenej vôle vziať Charlieho domov na “pár dní” predtým, ako budú prístroje vypnuté.

Nemocnica Ormond Street uviedla, že nie je praktické poskytovať liečbu na podporu života v domácnosti. Sestry z nemocnice sa napriek tomu dobrovoľne prihlásili, aby sa o dieťa starali v jeho posledných chvíľkach.

Prípad sa stal katalyzátorom diskusií o financovaní zdravotnej starostlivosti, lekárskej intervencii, úlohe štátu a právach dieťaťa.