28068.jpg

Chce František zrušiť povolenie latinskej omše?

467
Neutral

Informované zdroje z Vatikánu predpokladajú, že pápež František chce ukončiť univerzálne povolenie Benedikta XVI. pre kňazov slúžiť tradičnú svätú omšu v latinčine – teda mimoriadnu formu svätej omše. Tento zásah by bol v súlade s Františkovými opakovanými pohŕdavými vyjadreniami o tejto omši najmä pred mladými ľuďmi. Dodnes o tom nebola otvorená nijaká diskusia.

 

Zdroje v Ríme LifeSite informovali, že počuli liberálnych prelátov v Kongregácii pre náuku viery diskutovať o pláne zrušiť známy dokument pápeža Benedikta, ktorým kňazom povolil tradičnú svätú omšu. Katolícki tradicionalisti práve oslávili 10. výročie dokumentu Summorum Pontificum. Pápež Benedikt XVI. ho vydal v r.  2007, a umožnil ním slúžiť túto formu omše aj bez povolenia biskupov a zrušil tak reštrikciu pre kňazov po Druhom vatikánskom koncile.

Toto motu proprio pobúrilo liberálnych biskupov, pretože im odňalo moc omšu zakazovať, ako to mnohí robili.

Summorum Pontificum okrem toho stanovuje, že kdekoľvek skupina veriacich požaduje túto omšu, farár by mal ochotne vyhovieť ich požiadavke. Plány o jej zrušení sú takmer identické s komentárom   významného talianskeho liturgistu v interview pre francúzsky katolícky denník La Croix z tohto mesiaca. Andrea Grillo, laický profesor na Pápežskom Athenaeume sv. Anselma v Ríme, bol v novinách označený ako „blízky pápežovi“ a dôkladne pozná Summorum Pontificum. Grillo v podstate vydal knihu proti Summorum Pontificum predtým, než by bol pápežský dokument vôbec vydaný. Grillo pre La Croix povedal, že František zvažuje zrušenie Summorum Pontificum. Podľa Grilla, keď Vatikán povýši „Kňazské bratstvo sv. Pia X.“ na personálnu prelatúru, bude tradičný obrad omše zachovaný iba pre túto štruktúru a dodal: „Ale František to neurobí, dokiaľ bude žiť emeritný pápež Benedikt XVI.“ …

Zdroj pre LifeSite tiež spomenul, že tento plán môže vysvetľovať list nedávno prepusteného kardinála Gerharda Müllera z 20. mája 2017. Hoci  kardinál Müller chcel kňazské bratstvo mať úplne zmierené na pomoc pri boji s modernistami v Cirkvi, list, ako sa zdá, ničí dohodu medzi pápežom a bratstvom preto, aby sa ho mohlo povýšiť na personálnu prelatúru. List obsahuje podmienky úplne neprijateľné pre bratstvo a tak anuluje vzájomné dorozumenie, o ktorom vedúci bratstva biskup Bernard Fellay veril, že je už blízke.

Zdroj LifeSite predpokladá, že Müllerov list bol možno napísaný, pretože kardinál vedel, čo František zamýšľa a chcel tak zabrániť plánu pochovať  Summorum Pontificum s pápežom Benediktom. „Nie je ani tak zameraný proti Fellayovi, ako proti tej dohode,“ povedal náš zdroj. „Pápež František bol veľmi nahnevaný, že dokument vyšiel od kardinála Müllera a zrejme preto sa rozhodol ho prepustiť.“