Donald-Trump-Evan-Vucci1.jpg

Trump: Transgenderi budú mať zakázané slúžiť v armáde USA. Teraz je ich v nej okolo 13 000

298
Kultúra života

Vláda USA nedovolí, aby v ozbrojených silách štátu slúžili takzvaní transgenderi, ľudia, ktorí sami seba považujú za osoby iného pohlavia, než ktoré je im dané od narodenia. Na sociálnej sieti to oznámil prezident USA Donald Trump.

 

„Po konzultáciách so svojimi generálmi a vojenskými expertmi vás chcem poprosiť, aby ste vzali na vedomie, že vláda USA nebude súhlasiť a nedovolí, aby transgenderní ľudia slúžili v ozbrojených silách USA v akejkoľvek funkcii,“ napísal Trump.

Americký prezident zdôraznil, že vojaci musia sústrediť svoje úsilie na dosiahnutie „rozhodného a zdrvujúceho“ víťazstva. V súvislosti s tým armáda nesmie byť zaťažená „ohromnými medicínskymi výdavkami a rozkladom“, ku ktorému vedie prítomnosť transgenderov v armáde. Podľa odhadov The Palm Center, v americkej armáde slúži okolo 13 000 transgenderov.

Takýmto spôsobom sa Trump snaží zmeniť rozhodnutie administrácie predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, na základe ktorého bolo umožnené transgenderom slúžiť v americkej armáde. Je namieste pripomenúť, že v americkej armáde dlho nemohli slúžiť ani otvorení homosexuáli. Až v roku 2011 – tiež za prezidentovania Obamu – v USA zrušili zákaz služby v armáde pre otvorených homosexuálov. Do tej doby homosexuáli mohli slúžiť v americkej armáde, no nemali právo hovoriť o svojich sklonoch otvorene.

Trump sa teda snaží zrušiť to rozhodnutie Obamovej administrácie, ktorým sa dáva zelená službe transgenderov v americkej armáde, podobné rozhodnutie  Obamovej administrácie  týkajúce sa služby homosexuálov v americkej armáde zatiaľ nespochybňuje.

Isté je, že keby sa Trump snažil vrátiť obe záležitosti do pôvodného stavu, okamžite by ho americké médiá označili za nepriateľa demokracie, čo však robia aj tak.  Je známe, že ideológovia demokracie amerického typu v poslednom období šíria po celom svete heslo, podľa ktorého „práva homosexuálov“  sú základným pilierom každej „naozajstnej demokracie“.

Nemožno vylúčiť ani to, že keby sa situácia vrátila do starších čias a v americkej armáde by bol obnovený zákon o okamžitom zákaze slúženia pre homosexuálov, počet ľudí, ktorí by ju museli opustiť, by bol šokujúci. Ak je v nej dnes okolo 13 000 transgenderov, koľko v nej asi slúži homosexuálov?

V tradičnej ruskej a slovanskej kresťanskej tradícii sa považuje za samozrejmé, že povinnosť obrancov vlasti leží na pleciach mužov, ktorí vedia, že sú muži a v osobnom živote, aj v boji prejavujú  mužnosť.  V rámci výnimky história pozná aj mená niektorých žien, ktoré prejavili veľkú osobnú statočnosť pri obrane vlasti.

Vladimír Mohorita