Holy_Rosary_church_in_Belfast_Credit_Ulster_Architectual_Heritage_Society_via_Flickr_CC_BY_NC_SA_20_filter_added_CNA.jpg

Kňaz zhrozený z priemietania exorcistického filmu v opustenom kostole

769
Matej Trančo
Kultúra smrti

Írsky kňaz ostro kritizoval plány filmového festivalu na premietanie dvoch hororových filmov v opustenom kostole budúci mesiac.

Filmový festival v Belfaste má v pláne premietať dva horory - Exorcista a Satan prichádza - v kostole Svätého ruženca v Belfaste, pamätnom kostole, ktorý je opustený od roku 1980 a už viac nie je majetkom Katolíckej cirkvi.  

Miestny farár Patrick McCafferty sa vyjadril pre Belfast Telegraph v zmysle, že tento plán je len "lacným trikom" a dehonestuje miesto, ktoré bolo kedysi posvätným.

"Čo je ich motiváciou premietať takýto druh filmov na mieste, ktoré bolo kedysi posvätnou budovou a pre mnoho ľudí znamená množstvo špecifických spomienok na duchovné podujatia," povedal.

"Nemali by preukázať rešpekt voči skutočnosti, že množstvo ľudí má na toto miesto príjemné spomienky a zároveň je toto miesto posvätným pre spomienky ľudí, ktorí tu boli pokrstení, zosobášení alebo pochovaní?" dodal kňaz.

Tento starý kostol čaká renovácia a premena na taliansku reštauráciu s čím otec McCafferty nemá "žiadny problém".

"...avšak premietanie hororov na tomto mieste je úplne iná vec," povedal pre írske periodikum The Times.
 
Exorcista (1973), založený na románe rovnakého názvu od Petera Blattyho, je hororovým filmom známym predovšetkým vďaka levitujúcim posteliam, rotujúcim hlavám a hrachovo-zelenej polievke.

Kniha, rovnako ako aj film, ilustruje démonické posadnutie 12-ročného dievčaťa a následné vyháňanie diabla dvomi katolíckymi kňazmi. Blatty sa vyjadril, že inšpiráciu čerpal z príbehu z Washington Post z roku 1949 o jezuitskom kňazovi a jeho úspešnom exorcizme 14-ročného chlapca v meste Mount Ranier v štáte Maryland. 

Zatiaľ čo sa americkí biskupi vyjadrili o filme v zmysle že z teologického hľadiska stojí na "vratkých základoch", katolícki kritici tohto filmu tvrdia, že sa hlavne snaží vykresliť skutočný exorcizmus čo najviac autenticky.

Film v roku 1974 vyhral dva Oskary a to za najlepší zvuk a najlepší scenár a zároveň je jedným z 20-tich najziskovejších filmov všetkých čias. Po premiére filmu záujem o exorcizmus v pop kultúre prudko vzrástol a vytvoril nový filmový žáner zaoberajúci sa témami exorcizmu a duchovného boja.  
 
Ďalší film, ktorý ma byť v kostole premietaný, je film Satan prichádza a je britsko-americkou klasikou zo sedemdesiatych rokov. Tento film rozpráva príbeh o synovi amerického diplomata, ktorý je poznačený znakom diabla a je Antikristom.
 
V roku 2006 boli prerušené pokusy o natočenie remake tohto filmu na jednom mieste v Chorvátsku a to vandalizmom a následným spálením scén. Producenti z toho to obvinili Katolícku cirkev hovoriac, že práve tá film odsúdila a vyvolala pobúrenie.
 
Katolícke recenzie filmu Satan prichádza mali tendenciu vzbudiť opatrnosť nakoľko film môže vykresľovať zlo vo víťaznom svetle.
 
Otec Cafferty sa vyjadril, že hoci ani jeden z filmov nevidel, pozná ich kontroverzný obsah.
 
"Nie sú typom filmov, ktoré by som si chcel pozrieť. Ľudia mi o týchto filmoch rozprávali a videl som nejaké úryvky Exorcistu - jednoducho len nechápem prečo by si ich niekto chcel pozrieť v kostole," vyjadril sa.
 
Hovorca filmového festivalu obhajoval ich rozhodnutie hovoriac, že opustený kostol by zvýšil zážitok diváka a podotkol, že Cirkev v ňom nie je prítomná už takmer 40 rokov.

"Belfast Film Festival je známy za svoje špeciálne situovanie určitých podujatí," vyjadril sa hovorca pre BBC spomínajúc ako príklad premietanie filmu Čeľuste na pláži Portrush v roku 2015.

"Vybrané lokality dodávajú premietaniam ďalší rozmer a myslíme si, že kamenne chladné prostredie opusteného kostola vytvorí dodatočne chladný zážitok počas premietania Exorcistu."

"Mnoho ľudí má svoje osobné dôvody na odsudzovanie filmu Exorcista a my rešpektujeme ich právo na takýto názor, no pravdou je, že je to jeden z najviac uznávaných filmov 70. rokov, ktorý bol nominovaný na 10 Oskarov vrátane Oskara za najlepší film," dodal hovorca.

Podľa denníka The Times sú premietania filmov Exorcista a Satan prichádza, ktoré sa uskutočnia 19. a 20. augusta, už vypredané.

 

Otázka šéfredaktora: A čo vy, išli by ste na premietanie filmu o exorcizme do opusteného kostola?