France-Hamel-2.png

Kresťania a moslimovia sa spojili pri spomienke na brata Jacquesa Hamela

444
Lucia Salomonová
Kultúra života

Arcibiskup z Rouenu viedol omšu v kostole, kde bol zavraždený kňaz. Emmanuel Macron ďakuje francúzskej Cirkvi za jej „silu odpustenia“. Saint-Etienne-du Rouvray sa stala pútnickým miestom pre kresťanov a moslimov.

Paríž (AsiaNews/Agencies) - Tisíce ľudí, kresťanov a moslimov, sa zišli v Saint-Etienne-du Rouvray, aby si pripomenuli umučenie brata Jacquesa Hamela, 85-ročného kňaza, ktorého minulý rok zabili dvaja mladí džihádisti.

Pocta zavraždenému kňazovi sa začala o 9.00 hod. sv. omšou, ktorú viedol Dominique Lebrun, arcibiskup Rouenu. Omša sa celebrovala v kostole, kde bol umučený. Prítomný bol aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ako aj zástupcovia rôznych náboženstiev.

Po tejto službe nasledovalo odhalenie pamiatky bratovi Hamelovi a niekoľko prejavov hodnostárov.

Vo svojej homílii arcibiskup Lebrun poukázal na to, že brat Hamel „hovoril jazykom lásky“. Avšak, „v tomto kostole bol umlčaný... Napriek tomu jeho život a smrť hovoria oveľa viac, ako si kedy predstavoval... Hovoria ku každému z nás.

Po omši došlo k „republikánskemu“ momentu mieru a bratstva s odhalením kovovej dosky ako spomienkovej pocty, na ktorom sú napísané pasáže z Deklarácie ľudských práv a štylizovaných portrétov, vrátane brata Hamela.

Biskup Lebrun poznamenal, že v minulom roku označil Francúzsko za „sled svetla a tieňov“. Napriek tomu majú kresťania „veľkú zodpovednosť. Pre nich nie je bratstvo možnosťou.“ Samozrejme, prelát vyzval každého, aby „opustil tieň nenávisti“ a „pohyboval sa k svetlu lásky.“

Prezident Macron vo svojom prejave zdôraznil silu spolužitia, ktorá je silnejšia ako nenávisť. „Na úpätí jeho oltára obaja teroristi určite verili, že rozsievajú túžbu po pomste a odvete medzi katolíkmi Francúzska,“ povedal Macron. „Zlyhali.“

Moje prvé slová,“ dodal, „sú slová vďaky francúzskej Cirkvi za to, že našla silu odpustenia. Ďakujem vám, že ste Francúzsku poskytli ten istý príklad. V týchto ťažkých časoch zostávate vytrvalými remeselníkmi pokoja.

Od vraždy brata Hamela sa kostol Saint-Etienne-du-Rouvray stal pútnickým miestom pre kresťanov a moslimov. V tomto roku prišli ľudia z takej diaľky, ako Kanada, Egypt a Veľká Británia...

V meste, kde je nezamestnanosť na úrovni 21%, sa zlepšili vzťahy a vzájomná pomoc medzi kresťanskými a moslimskými komunitami.

V našom meste majú ľudia vôľu žiť dobre a spoločne,“ povedal primátor Joachim Moyse. „Uzdravenie bude chvíľu trvať, ale preliata krv nás posilnila v túžbe prežívať bratstvo lepšie.“

V kostole, kde bol zabitý brat Hamel, je obraz, na ktorom je zobrazený počas modlitby. Je to dar od Moubine, od „moslimského veriaceho“.

Pohľad zpäť: Hrdlorezi v kostole prinútili pátra kľaknúť si a jeho vraždu si natáčali na video

Posledné vzdorovité slová umučeného francúzskeho kňaza: „Odíď satan!“