2017-07-25_Bishops.jpg

Nemeckí biskupi majú viac peňazí, menej duší

367
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Nová správa ukazuje, že z nemeckej Cirkvi ľudia ubúdajú a zároveň zaznamenáva rekordnú sumu peňazí

********

Správa z nemeckej biskupskej konferencie z 23. júla odhaľuje šokujúce štatistiky Katolíckej cirkvi v Nemecku v rokoch 2014-2015.

Zatiaľ čo nemeckí biskupi zhromaždili viac ako 7,1 miliardy dolárov prostredníctvom nariadenej vládnej cirkevnej dane, ktorú Benedikt XVI. nazval „Nemilosrdná“, len takmer 10% nemeckých katolíkov sa zúčastnilo svätej omše. (v Nemecku je asi 23 miliónov katolíkov, čiže 2,3 milióna - editor)

Napriek tomu, že bolo viac ako 167 000 krstov (na SK 40 000 - editor), čo je najvyšší počet od roku 2010, bolo však aj viac pohrebov ako krstov, pričom takmer 10 000 menej detí dostalo svoje prvé sväté prijímanie.

Nemeckí katolíci opúšťajú Cirkev v davoch. V roku 2015 odišlo takmer 182 000 duší, udržiavajúc trend odchodu najmenej 100 000 ľudí, ktorí opúšťajú Cirkev každý rok od roku 1990. 94 farností bolo zatvorených a len 58 mužov bolo v roku 2015 vysvätených za kňazov.

V roku 2015 sa vyhlásilo, že menej ako polovica nemeckých kňazov sa modlí mimo omše, Božieho úradu alebo ide na spoveď.

Biskupi, ktorí vyzbierali viac ako 7,1 miliárd dolárov v roku 2015, sú v pozícií kedy musia čeliť najväčšiemu zhoršeniu situácie po protestantskej revolúcii v šestnástom storočí.

Chvália arci-heretika Martina Luthera, nazývajú ho „svedkom evanjelia a učiteľom viery,“ pričom podporovali homosexuálne správanie a presadzovali globalizačný program umožňujúci príchod stoviek tisíc antikatolíckych moslimov do Európy. Pritom naďalej podporujú homosexualitu.

Kardinál Reinhard Marx, predseda nemeckej katolíckej konferencie, navrhol ako riešenie, že by laici boli viac zapojení do liturgie a že kňazi by sa mohli ženiť.

Marx je jedným z niekoľkých katolíckych biskupov, ktorí otvorene podporujú doktríny v rozpore s katolíckym učením. Nedávno poznamenal, že sväté prijímanie by malo byť povolené pre rozvedených a civilne znovu zosobášených a tiež vyzval Cirkev, aby prehodnotila svoje stanovisko k antikoncepcii v manželstve.

Taktiež na tlačovej konferencii naznačil rozkol a povedal, že ak Cirkev nedovolí to, čo by on a iní nemeckí biskupi chceli, mohli by ísť vlastnou cestou.

My nie sme pridružení Cirkvi. Synoda nemôže podrobne predpisovať to, čo by sme mali robiť v Nemecku,“ tvrdil. „Každá biskupská konferencia je zodpovedná za pastoračnú starostlivosť v ich kultúre a musí hlásať evanjelium ako svoju vlastnú službu... Nemôžeme čakať, kým synoda neuvedie niečo, čomu sa tu musíme zaviazať, pretože tu máme zaviesť službu manželstvu a rodine.“

Biskup Heiner Koch z Berlína otvorene schválil homosexuálny styk a kardinál Karl Lehmann z Mainzu - bývalý šéf nemeckej biskupskej konferencie - kritizoval vatikánsky dohľad pri výbere biskupov a povedal: „Oveľa väčšiu pozornosť treba venovať episkopálnej teologickej kompetencii biskupa než jeho formálnej ortodoxnosti.

Napriek tomu, že existuje skupina nemeckých biskupov, ktorí sa zdajú, že zľahčujú katastrofu v nemeckej Cirkvi, pápež František nie je jedným z nich. V roku 2015 na ich každoročnej „ad limina“ návšteve v Ríme pápež pokarhal nemeckých biskupov a povedal: „je nevyhnutné, aby biskup dôsledne vykonával svoju funkciu učiteľa viery“.

Spolupracovník nemeckého kardinála Walter Brandmüller dokonca nazval neverných bratov biskupov ako „heretikov“. „Zmena učenia je nepredstaviteľná. Kto to však vedome vedie alebo naliehavo žiada, je heretik - aj keď nosí rímsku fialovú farbu.“

Šiesti biskupi, na čele s biskupom Stefanom Osterom z Passau, napísali list, v ktorom odsúdili postoj iných nemeckých biskupov, pretože boli otvorení na homosexuálym zväzkom, svätému prijímaniu pre rozvedených a civilne znovu zosobášených.

Kardinál Marx predtým povedal, že zvyšok sveta očakáva od nemeckej Cirkvi, že sa ujme vedenia, ale jeho nemecký kolega - kardinál Paul Josef Cordes kritizoval jeho tvrdenia a poznamenal, že nikto sa nepozerá na nemeckú Cirkev ako na vedenie, pretože Nemecko má nejakú nadprirodzenú vieru.