shutterstock_188488229.jpg

Hrmenie vo Vatikáne: Pápež František sa snaží ukončiť povolenie Latinských omší

2,041
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Zdroje zvnútra Vatikánu naznačujú, že pápež František sa snaží ukončiť univerzálne povolenie pápeža Benedikta XVI., ktorý dovolil, aby kňazi celebrovali Tradičnú latinskú omšu (TLO), takisto známu aj ako mimoriadnu formu omše. Zatiaľ čo takýto vývoj situácie by bol v súlade s opakovaným vyjadrením pohŕdania pápežom Františkom smerom k TLO, najmä medzi mladými ľuďmi, doteraz sa o tom otvorene nediskutovalo.

Zdroje v Ríme minulý týždeň oznámili pre LifeSiteNews, že liberálni preláti vnútri Kongregácie pre náuku o viere si nechtiac vypočuli diskusiu o pláne, ktorý sa pripisuje pápežovi. Išlo o to, aby skoncoval so známym dokumentom pápeža Benedikta, ktorý dal kňazom slobodu ponúknuť starodávny obrad omše.

Katolícki tradicionalisti práve oslávili desiate výročie dokumentu Summorum Pontificum. Pápež Benedikt XVI. ho vydal v roku 2007, keď povolil všetkým kňazom latinského obradu, aby ponúkli TLO bez súhlasu svojich biskupov a zrušil dané obmedzenie pre kňazov, ktoré tu bolo po Druhom vatikánskom koncile.

Motu proprio pobúril liberálnych biskupov, pretože im odobral moci zakázať TLO, ako to mnohí robili. Predtým kňazi potrebovali povolenie biskupa aby mohli vyslúžiť TLO.

Navyše, Summorum Pontificum uviedol, že všade tam, kde skupina veriacich požaduje TLO, kňaz by im mal vyhovieť.

Plány, ktoré si nechtiac vypočuli, sú takmer totožné s pripomienkami významného talianskeho liturgika v rozhovore uverejnenom francúzskym La Croixom začiatkom tohto mesiaca. Andrea Grillo, laický profesor na Pápežskom aténeu sv. Anzelma v Ríme, ktorému dal La Croix  prívlastok „blízky pápežovi“, je dôverne oboznámený s Summorum Pontificum. Grillo v skutočnosti publikoval knihu proti Summorum Pontificum predtým, než bol pápežský dokument uverejnený.

Grillo povedal pre La Croix, že František zvažuje zrušenie Summorum Pontificum. Podľa Grilla, akonáhle Vatikán založí Spoločnosť Svätého Pia X (ďalej ako SSPX) ako osobnú prelatúru, rímsky obrad sa zachová len v rámci tejto štruktúry. „Ale (František) to neurobí, pokiaľ bude Benedikt XVI nažive.

Tento plán, podľa Lifesitenews, zahŕňal dohodu so spoločnosťou Sv. Pius X a s touto dohodou zavedenou do praxe odlúči tých katolíkov, ktorí chcú TLO do právomoci SSPX. Pre väčšinu by to znamenalo koniec prístupu k TLO, pretože by bol nedostatok kňazov v SSPX, ktorí by slúžili túto formu katolíkom, ktorí chcú TLO celosvetovo.

Okrem toho zdroj LifeSiteNews naznačil, že plán môže vysvetliť list z 20. mája 2017 napísaný - z funkcie nedávno vytlačeným - prefektom Kongregácie pre náuku viery, kardinálom Gerhardom Müllerom. Napriek tomu, že kardinál Müller chcel, aby sa SSPX úplne zmierila, aby pomohla bojovať s modernistami v Cirkvi, zdá sa, že list z 20. mája zmaril dohodu medzi pápežom Františkom a SSPX, ktorý by ich považoval za osobnú prelatúru. List obsahuje ustanovenia, o ktorých sa dlho vie, že sú úplne neprijateľné pre SSPX, a tým znemožnil pochopenie (pre situáciu) vedúceho biskupa SSPX Bernarda Fellayho, ktorý veril, že táto sitácia bezprostredne hrozí.

Zdroj LifeSiteNews naznačil, že list Mullera z 20. mája bol možno napísaný z toho dôvodu, pretože vie, že to bolo na pápežovi Františkovi a chcel sa vyhnúť plánu pochovať Summorum Pontificum s pápežom Benediktom. „Nie je to proti Fellayovi, ale proti dohode,“ povedal zdroj. „Pápež František bol veľmi nahnevaný, že tento dokument vyšiel od kardinála Mullera a niektorí hovoria, že práve preto sa rozhodol zbaviť ho funkcie.