Newsweek odstránil články o „spiknutí Trumpa s Ruskom a Sputnikom”

136
Neutral

Časopis Newsweek na základe výsledkov mimosúdnej dohody odstránil lživé články novinárov Kurta Eichenwalda, v ktorých sa tvrdilo, že americký prezident Donald Trump “sa sprisahal s Ruskom”. Uvádza sa to v správe bývalého redaktora agentúry Sputnik Billa Morana, ktorú má k dispozícii RIA Novosti.

“Žaloba bola vyriešená bez vzájomných námietok voči mojej plnej spokojnosti. Na základe mimosúdnej dohody odstránil Newsweek dva Eichenwaldove články,” uvádza sa v Moranovej správe.

V októbri 2016 Moran na základe materiálu Wikileaks odcitoval v publikácii Sputnika list Sidneyho Blumenthala, jedného z poradcov Clintonovej, ktorý údajne priznal jej zodpovednosť za smrť Američanov počas teroristického útoku v líbyjskom Benghází.

O niečo neskôr Moran pochopil, že urobil chybu, pretože v materiáloch WikiLeaks neboli slová Blumenthala, ale Eichenwalda, ktorého citoval Clintonovej poradca.

Podľa slov Billa Morana rýchlo pochopil, akú chybu urobil, a rozhodol sa odstrániť článok, ktorý do tej chvíle visel na webových stránkach 19 minút.

Pritom publikáciu WikiLeaks prečítal aj vtedy ešte prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý citoval záznam na predvolebnom mítingu.

Už za niekoľko hodín sa na webových stránkach Newsweek objavil materiál s názvom “Drahý Donald Trump a Vladimír Putin, ja nie som Sidney Blumenthal”. V ňom Eichenwald tvrdil, že poznámka na webových stránkach Sputnika je dôkazom toho, že “Kremľom sponzorovaná agentúra” úmyselne upravuje materiály, ktoré sa objavujú na webových stránkach Wikileaks a potom ich odovzdáva Trumpovmu štábu.