square.jpg

Vatikán zakročil proti liturgickým prešľapom

439
Kultúra života

Hostie nesmú obsahovať ovocie ani cukor, liturgické víno nemožno nahrádzať pivom. Povolené je len použitie muštu. Kardinál Sarah, ktorý vo Vatikáne zodpovedá za liturgiu, vyzval biskupov, aby dohliadali na kvalitu chleba a vína používaného pri omšiach.

Vatikán cez víkend zverejnil dokument, ktorý ešte v polovici júna vydala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí.

Kardinál Robert Sarah, ktorý stojí na čele vatikánskeho úradu zodpovedného za liturgiu, v ňom apeluje na biskupov, aby „dbali o potrebnú dôstojnosť, pokiaľ ide o slávenie Pánovej večere“. Pripomína im, že práve biskupi majú „bdieť na kvalitou chleba a vína, určených na Eucharistiu, a teda aj nad tými, ktorí ich pripravujú“.

Kým v minulosti chlieb a víno používané pri liturgii pripravovali rehoľné spoločenstvá, v súčasnosti sa bežne predávajú v supermarketoch či na internete. Dôsledkom je, že na oltár sa dostáva aj taká matéria, ktorá nespĺňa základné dogmatické a liturgické normy.

Vatikán preto vyzval biskupov, aby zvážili vydávanie špeciálnych certifikátov. Udeľovali by ich rehoľným spoločenstvám alebo iným inštitúciám, ktoré by garantovali, že chlieb a víno sú v súlade s cirkevnými predpismi.

Kritériá na liturgický chlieb a víno

Chlieb

  • musí byť nekvasený, pšeničný a čerstvý
  • nesmie byť z inej obilnej matérie, nesmie obsahovať ovocie, cukor alebo med
  • môže obsahovať znížené množstvo lepku

Víno

  • musí byť prírodné, hroznové, čisté, nepokazené, bez primiešania cudzích látok
  • nesmie byť zoctovatené ani nahradené iným nápojom
  • môže byť použitý hroznový mušt
  • v prípade chleba aj vína je prípustné použitie geneticky modifikovaných látok

    Zdroj: Obežník biskupom o chlebe a víne na Eucharistiu


Kongregácia pre liturgiu v dokumente opätovne pripomenula základné kritériá, ktoré musia spĺňať liturgický chlieb a víno.

„Chlieb, ktorý sa používa pri slávení najsvätejšej eucharistickej obety, musí byť nekvasený, iba pšeničný a čerstvo pripravený, aby nehrozilo nijaké nebezpečenstvo pokazenia,“ uviedla vatikánska kongregácia. Hostie teda nesmú byť vyrobené z iného obilia ako zo pšenice, nesmú obsahovať kúsky ovocia, cukor alebo med.

„Víno, ktoré sa používa pri slávení eucharistickej obety, má byť prírodné, z hrozna, čisté a nepokazené, bez primiešania cudzích látok,“ píše sa v dokumente kongregácie pre liturgiu. Liturgické víno nesmie byť zoctovatené ani nahradené žiadnym iným nápojom.

Taliansky liturgista Claudio Magnoli, ktorý je poradcom kongregácie pre liturgiu, na portáli Vatican Insider upozornil na prípad, keď istý holandský kňaz použil počas omše namiesto vína pivo. Prípustné je však použitie muštu.

„Tak čerstvá, ako aj konzervovaná hroznová šťava, v ktorej bol zastavený proces kvasenia, pričom sa jej podstata nezmenila (napríklad zmrazením), je na Eucharistiu platnou matériou,“ konštatuje kongregácia pre liturgiu.

Zaujímavosťou je, že výrobcovia môžu pri výrobe liturgického chleba a vína použiť aj geneticky modifikované látky.

Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí sa v dokumente zaoberá aj situáciou celiatikov. Potvrdila pritom staršie normy, podľa ktorých „hostie, ktoré neobsahujú vôbec žiadny lepok, sú na Eucharistiu neplatnou matériou“.

Povolené sú len hostie so zníženým obsahom lepku, ktoré sú bežne používané aj na Slovensku. Keďže sa u nás nevyrábajú, dovážame ich z Nemecka.