maslova.jpg

Česká lekárka Maslová: Dnešní muži sa odcudzili prírode, zasiahla nás epidémia neplodnosti

367
Kultúra života

Češky patria v užívaní hormonálnej antikoncepcie medzi svetové rekordmanky. V poslednej dobe si však už aj ony uvedomujú jej riziká.

V rozhovore pre portál Seznam.cz lekárka Helena Maslová poukázala na zaujímavý fenomén. Česko podľa jej slov v súčasnej dobe zaplavila epidémia neplodnosti, ktorá narastá. Na jednej strane za to môže odkladanie materstva do vyššieho veku, na strane druhej zlá kondícia mužov. Tím totiž podľa jej slov ubližuje súčasný život v kanceláriách a chýba im testosterón, čo má za následok úbytok spermií a neplodnosť.

Maslová tiež uviedla, že priemerný vek prvorodičiek sa v Českej republike pohybuje okolo 30 rokov, v Prahe je vek vyšší – 32 rokov, čo je podľa jej slov „z biologického hľadiska neskoro.“

Lekárka vidí súvis medzi vysokým vekom pôrodu prvého dieťaťa so systémom vzdelávania. Mnohé ženy pri náročnom štúdiu totiž končia vzdelávanie až pred tridsiatkou. Platí to najmä v prípade lekárok, ktoré zároveň absolvujú po štúdiu mnohé atestácie, či právničiek, ktoré absolvujú advokátske skúšky. Následne mnohé z nich majú problém otehotnieť, a podarí sa im to až okolo veku 35 rokov.

Za ďalší závažný aspekt negatívneho ovplyvňovania plodnosti považuje Maslová „masové užívanie hormonálnej antikoncepcie.“ V súčasnej dobe má Česko podľa jej slov dvojnásobný počet užívateliek hormonálnej antikoncepcie v porovnaní s priemerom Európskej únie. „V momente, kedy privediete viac ako 50% fertilných žien, ktoré by mali rodiť svoje prvé alebo i druhé dieťa, do syntetickej neplodnosti, tak sa zvyšuje riziko, že sa privrie biologické okno, kedy oni môžu dieťa porodiť, alebo to svojimi sekundárnymi dôsledkami spôsobí, že žena už nemôže otehotnieť.“

Lekárka tiež ozrejmila, že u dlhodobého užívania hormonálnej antikoncepcie sa u ženy mení lymbický systém, a to následne ovplyvňuje konanie žien v oblasti reprodukcie.

Dnešní muži sa odcudzili prírode

Maslová zároveň v rozhovore poukázala na zmenu správania sa mužov. Podľa nej sú viac ženský z dôvodu úbytku testosterónu v ich tele, s čím následne súvisí aj znížený počet spermií.

Úbytok spermií a hormonálna výbava muža súvisí so zmenou životného štýlu. „Mužov sme posadili pred počítače, dali sme im rôzne elektronické predmety, a tým pádom sme z nich urobili pasívnych mužov, ktorí trávia svoju osemhodinovú pracovnú dobu väčšinou v sede. Potom to kompenzujú veľmi nevhodne športom,” vysvetlila. Cyklistiku totiž považuje lekárka za veľmi nevhodný šport pre tvorbu spermií.

Vzhľadom na to, že aktuálne je neplodný každý piaty, až každý štvrtý pár, si Maslová myslí, že by mohlo dôjsť k zmene reprodukčného správania u žien, ktoré budú mať deti v mladšom veku, kedy sú prirodzene zdravšie a menej zaťažené. Zároveň predpokladá, že zmeny by mohli nastať aj u mužov, ktorí budú viac fyzicky pracovať.

„Predstava dnešného muža, ktorý väčšinou pracuje v IT sektore a vo voľnom čase konzumuje kilometre bez toho, aby vedel akou ide krajinou – to je pre mňa symbol veľkého odcudzenia sa prírode, ale aj prírodným zákonom a prirodzenému fungovaniu,“ vysvetlila na záver česká lekárka Maslová.