charlie-gard1.jpg

Americký kongres schválil pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorým Charliemu Gardovi udelil trvalý pobyt v Spojených štátoch - Hlavné správy

191
Kultúra života

Americký kongres udelil kriticky chorému britskému dieťaťu Charliemu Gardovi trvalé bydlisko v Spojených štátoch, aby mohol byť prevezený do Ameriky za účelom liečby.

 

Napriek tomu, že sa uskutočnilo niekoľko nezávislých snáh, trvalý pobyt bol nakoniec schválený v rámci zmeny a doplnenia zákona o vnútorných záležitostiach Výboru pre vnútornú bezpečnosť. Britská tlač pôvodne nesprávne označila tento krok za udelenie “občianstva” Charlieho Garda.

Tento krok podnietila zástupkyňa Jaime Herrera Beutlerová (R-WA), ktorá bojovala za záchranu svojho vlastného dieťaťa po tom, čo jej lekári povedali: “Nedá sa nič robiť, vaše dieťa zomrie.”

Začiatkom tohto roka povedala Beutlerová pre CNN svoj príbeh, ako zachraňovala svoju dcéru po tom, ako lekári zistili, že sa narodila bez obličiek: “Viete, že veľa žien by si v tomto okamihu naplánovalo potrat,” povedala jej lekárka. Ale Beutlerová povala, že to jednoducho nedokáže.

Malý Charlie získal významnú podporu od amerického prezidenta Donalda Trumpa, viceprezidenta Mikeho Pencea a pápeža Františka.

Vývoj z kongresu prichádza deň po tom, čo matka jedenásťmesačného dieťaťa, Connie Yatesová, stretla dvoch medzinárodných odborníkov v nemocnici na Great Ormond Street a diskutovala o jeho stave.

Americký neurológ Dr. Michio Hirano nedokázal presvedčiť lekárov zo Spojeného kráľovstva, aby dokázali spraviť niečo na predĺženie alebo záchranu Charlieho života, tak sa včera večer sa vrátil späť do New Yorku.

Hirano a odborník z pápežskej nemocnice v Ríme strávili päť a pol hodiny diskutovaním o tejto záležitosti v londýnskej nemocnici.

Včera v noci o Charlieho nadchádzajúcich testoch povedala Yatesová: “Náš nádherný chlapček je stále stabilizovaný. Sme pri jeho lôžku a cítime sa spokojní, že netrpí. Ako Charlieho milujúci rodičia, robíme čo môžeme pre nášho syna pri skúmaní všetkých možností liečby.”

Súdy sa pasovali do úlohy boha?

Rodičia dieťaťa – Chris Gard, 32 rokov a Connie Yatesová, 31 rokov, bojovali na britskom najvyššom súde, ako aj na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý však nakoniec podporil rozhodnutie nemocnice, že dieťa musí zomrieť vo Veľkej Británii.

Británia má sociálne zameraný systém zdravotnej starostlivosti a napriek skutočnosti, že jeho rodičia získali milióny od súkromných darcov na liečbu, súdy sa podľa niektorých amerických úradníkov pasovali do úlohy boha, aby rozhodovali, kto stojí a kto nestojí za záchranu.