facebook_conformmity_810_500_55_s_c1.jpg

Facebook zablokoval konzervatívne katolícke stránky, nazval to ‘poruchou’

478
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Z nevysvetliteľného dôvodu v priebehu 2 dní Facebook zablokoval alebo odstránil viac ako dve desiatky stránok patriacich konzervatívnym katolíckym organizáciám a jednotlivcom.

Od tohto uverejnenia bola väčšina stránok obnovená, ak nie všetky stránky, pričom Facebook podáva vysvetlenie a odkazuje na „poruchu v systéme“.

Podľa Katolíckej tlačovej agentúry (CNA/EWTN), hovorca Facebooku povedal: „Stránky boli obnovené. Problémom bolo zlyhanie mechanizmu detekcie nevyžiadanej pošty. Za prípadné nepríjemnosti sa úprimne ospravedlňujeme.

Väčšina blokovaných stránok mala niekoľko stotisíc až šesť miliónov sledovateľov.

Tento krok ovplyvnil milióny katolíkov po celom svete, pričom obzvlášť ťažko zasiahnutí boli španielski hovoriaci katolíci.

Mnohí čitatelia LifeSiteNews poznajú výkonného riaditeľa spoločnosti Relevant Radio, brata Francisa J. Hoffmana, ktorého facebooková stránka, Brat Rocky, sa môže pochváliť viac ako 3,5 miliónmi sledovateľov.

Medzi zablokovanými stránkami v anglickom jazyku patrí aj Katolík a Hrdosť, ktorá má šesť miliónov sledovateľov.

Katolícka spravodajská služba (CNS) uviedla, že „jedna zo známych napadnutých stránok, 21, je založená v Brazílii a štyri stránky sú v anglickom jazyku s administrátormi v USA a Afrike. Väčšina zablokovaných stránok mala významný počet priaznivcov - medzi stovkami tisíc až po šesť miliónov sledovateľov.“

CNS dodala: „Zatiaľ čo dôvod zostáva neznámy, prečo boli tieto stránky zablokované, niektorí administrátori stránok povedali, že premýšľajú o tom, či sú cenzúrovaní.

Breitbart oznámil, že „pozorovatelia naznačili, že 25 stránok je len špičkou ľadovca a skutočné čísla zablokovaných katolíckych stránok by mohli byť v desiatkach.

Vo včerajšom príspevku Fox News 'Todd Starnes, autor a moderátor Fox News & Commentary, sa opýtal: „Prečo Facebook "čistí" toľko katolíckych facebookových stránok? No, nikto nemôže dostať odpoveď.

Môžeme spomenúť, že Facebook čo sa týka zablokovania konzervatívnych a kresťanských stránok, má temnú históriu,“ povedal Starnes a dodal, že on sám bol raz „zablokovaný kvôli tomu, že sa zaplietol do konfliktu kvôli facebookovým noriem (správania sa)“.

Starnes to uzavrel tým, že urobil krok späť a pozrel sa na to zo široka: „Dúfajme, že ľudia viery stoja spolu s katolíkmi, keď sa pokúšajú presvedčiť Marka Zuckerberga, aby obnovil ich stránky - pretože jeden deň by Facebook mohol zastaviť chod stránkok baptistov alebo luteránov.

To, čo Facebook ešte nevysvetlil je dôvod, prečo konzervatívne katolícke stránky boli jediné, ktorých sa „porucha“ dotkla. Niektorí sa pýtali, či to je vôbec porucha, alebo skôr nejaká skúška.