Pope_Francis_at_the_General_Audience_in_St_Peters_Square_Sept_21_2016_Credit_Daniel_Ibanez_1_CNA.jpg

Pápež telefonoval so smetiarom, ktorý pri nehode prišiel o nohy

320
Milko Kostovič
AltKAT

Maximiliano Acuña je smetiar z Buenos Aires, ktorý bol začiatkom tohto roka zranený pri vážnej nehode, pri ktorej prišiel o obe nohy. 

V utorok zostal prekvapený, keď mu zavolal pápež Frantiśek. 

Pápež mi adresoval povzbudivé slová, uviedol 33-ročný Acuña pre argentínsku televíziu Morfi. 

Otec piatich detí zbieral 22. marca odpadky v štvrti v meste Buenos Aires, keď ho zasiahlo auto v rýchlosti 80 míľ za hodinu (približne 120 km). 

V dôsledku nehody museli byť obe nohy amputované.

Poslanec z Buenos Aires, Gustavo Vera, sa rozhodol informovať pápeža Františka o tejto udalosti emailom, v ktorom vysvetľoval, že "prognóza lekárov hovorila o tom najhoršom scenári." 

"V najlepšom prípade by mal byť vo vegetatívnom stave alebo mal mať vážne porušenie neurónov a v najhoršom prípade to bude preňho koniec," informoval Vera Svätého otca. 

Acuña však prekvapil lekárov, keď sa na tretí deň prebudil z kómy. O dva dni bol presunutý z intenzívnej starostlivosti na bežné nemocničné lôžko. "O niekoľko týždňov už bol doma so svojimi piatimi deťmi," uviedol Vera vo svojom posolstve pápežovi. 

18. júla sa Acuña chystal na slávnostný ceremoniál v parlamente v Buenos Aires, keď mu niekto mimoriadny zavolal. 

"Ja som pápež František. Môj priateľ (Vera) mi poslal list,  bol som dojatý a zasiahnutý tým, koľko máte sily," povedal hlas na druhom konci linky. "Vždy kráčajte vpred, pretože ste príkladom." 

Acuña hovoril o týchto slovách emotívnym spôsobom na slávnostnom ceremoniáli pred stovkami ďalších smetiarov. 

Vera momentálne spolupracuje s generálnym tajomníkom Únie dopravcov, Pablo Moyanom, na návrhu, aby 22. marec bol vyhlásený za "Deň smetiarov", ako hold tomuto mladému zberačovi odpadu. 

"Boh mi vrátil život, pretože mi zobrali obe nohy, ale všetko, čo sa mi deje, je nádherné," uviedol Acuña.

"Vždy som veril v Boha, vždy som chodil do kostola, každodenne sa modlil, aby som ho požiadal o prácu a aby ma každý deň chránil.

"Boh existuje," pokračoval Acuña. "Chcem každému poslať toto posolstvo, že Boh existuje a že mi dal novú šancu."