Computer_Credit_Unsplash_3_CNA.jpg

Facebook bez vysvetlenia zablokoval 20 katolíckych stránok

1,416
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Minulý týždeň bolo na Facebooku zablokovaných 20 katolíckych stránok, pričom niektoré mali miliónoy sledovateľov. Dôvod zostáva neznámy.

Zo zasiahnutých stránok o ktorých sa zatiaľ vie, je 21 založených v Brazílii a štyri stránky sú v angličtine, s administrátormi v USA a Afrike. Väčšina zablokovaných stránok mala značný počet priaznivcov - medzi stovkami tisíc až 6 miliónov sledovateľov.

Jedna z blokovaných stránok v angličtine bola „Ježiš a Mária“, ktorá mala 1,7 milióna sledovateľov. Hlavná fotografia stránky bola fotka posvätného srdca Ježiša a Márie.

Administrátor stránky Godwin Delali Adadzie z Ghany pre CNA povedal, že 17. júla bol na Facebooku okolo 20. hodiny stredoeurópskeho času, keď ho požiadali, aby sám nahral fotografiu, pretože jeho osobné konto „je podozrivé z pochybných aktivít.“

Po niekoľkých minútach mu bol prístup na svoj osobný účet znova umožnený. Prišlo mu oznámenie, že jeho stránka „Ježiš a Mária“ bola zakázaná. Povedal, že každý človek, ktorý bol na stránke schválený ako editor, musel prejsť rovnakým procesom.

Adadzie povedal, že preskúmal pravidlá spoločnosti Facebook „a úprimne povedané, nevidím žiadne pravidlo, ktoré by som porušil, aby bola moja stránka stiahnutá.“

Na Facebook poslal 2 odvolania, ale zatiaľ nedostal odpoveď.

Ďalšia zablokovaná stránka v angličtine je „Hrdý Katolík“, ktorá mala 6 miliónov sledovateľov. Administrátor stránky Kenneth Alimba z Nigérie povedal pre CNA, že jeho stránka bola zablokovaná bez nejakého vysvetlenia.

Na Facebook poslal 2 odvolania, ale čo sa týka odpovedí, nie je „optimistický.“ Tiež povedal pre CNA, že si všimol, že iné katolícke stránky na Facebooku, ktoré bežia s menším počtom sledovateľov, sú stále online.

Ďalšia zablokovaná stránka po anglicky je „Brat Rocky,“ patriaca americkému kňazovi bratovi Francisovi J. Hoffmanovi, výkonnému riaditeľovi rádia Relevant, ktorého stránka má 3,5 miliónov sledovateľov. Brata Hoffmana sme nezastihli pred uzávierkou, aby sa k tomu vyjadril.

Spoločnosť Facebook ešte nezareagovala na žiadosti o komentár na zablokovaných stránkach. Facebook je najväčšia sociálna sieť na svete, pretože nedávno dosiahla viac ako 2 miliardy používateľov.

Zatiaľ čo dôvod prečo boli tieto stránky zablokované zostáva neznámy, niektorí administrátori stránok povedali, že premýšľajú o tom, či nie sú cenzurované.

V roku 2016 sa Facebook dostal pod paľbu kvôli údajnému cenzurovaniu trendov v správach, ktoré sa považovali za „konzervatívne“.

Pri tejto príležitosti Mark Zuckerberg odmietol obvinenia z cenzúry a stretol sa s konzervatívnymi americkými predstaviteľmi, aby ich ubezpečil o nestrannosti Facebooku.

V minulosti boli používateľské účty na Facebooku tiež neúmyselne zablokované kvôli systémovým poruchám alebo početným sťažnostiam na stránku v krátkom časovom období. V týchto prípadoch spoločnosť Facebook obnovila kontá po preskúmaní ich obsahu.