ek.jpg

EK: Maďarský nový zákon o mimovládnych organizáciách porušuje právo EÚ

94
Kultúra smrti

Ľudia, inštitúcie a orgány, kde má Soros vplyv hája jeho záujmy. Európska komisia (EK) dnes oznámila, že sa v rámci právneho konania súvisiaceho s porušením legislatívy EÚ zaslala Maďarsku formálnu oficiálnu kvôli novému zákonu o mimovládnych organizáciách (MVO) financovaných zo zahraničia.

 

Komisia odoslala do Budapešti formálnu výzvu spojenú s prijatím nového zákona o mimovládnych organizáciách financovaných zo zahraničia, ktorý bol v Budapešti prijatý 13. júna.

EK pripomenula, že tento zákon ukladá MVO so zahraničným financovaním v ročnom objeme nad 7,2 milióna forintov (približne 24.000 eur) novú povinnosť registrovať a označovať sa vo všetkých svojich publikáciách, na webových stránkach a v tlačovinách ako “organizácie podporované zo zahraničia” a podávať o zahraničnom financovaní konkrétne informácie maďarským orgánom.

Ak si mimovládne organizácie povinnosti v oblasti nahlasovania a transparentnosti nesplnia, hrozia im sankcie.

Komisia dospela k záveru, že tento zákon z viacerých dôvodov nie je v súlade s právom EÚ. Neprimerane zasahuje do práv zakotvených v Charte základných práv EÚ, najmä do práva na slobodu združovania, a mohol by mimovládnym organizáciám brániť v získavaní prostriedkov a obmedziť ich činnosť.

V optike Bruselu ide o zákon, ktorý zavádza neopodstatnené a neprimerané obmedzenia voľného pohybu kapitálu podľa Zmluvy o fungovaní EÚ a obsahuje požiadavky na registráciu, poskytovanie a uverejňovanie informácií, ktoré sú diskriminačné a MVO zaťažujú administratívne i z hľadiska ich reputácie.

Zákon vyvoláva obavy Bruselu aj z hľadiska práva na ochranu súkromia a osobných údajov, lebo nezabezpečuje spravodlivú rovnováhu medzi záujmami transparentnosti a právom darcov a príjemcov na ochranu ich osobných údajov. Najmä pri požiadavke poskytovať maďarským orgánom presné sumy transakcií a podrobné informácie o darcoch, ktoré tieto orgány následne uverejňujú.

Komisia dospela k záveru, že Maďarsko si neplní povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zmlúv EÚ a z Charty základných práv Európskej únie a preto sa rozhodla zaslať Maďarsku oficiálnu výzvu. V rámci tohto právneho konania dala exekutíva EÚ maďarským orgánom jeden mesiac na reakciu.