Belgium_Soros_Hungary888336425125.jpg

Izrael podporuje Maďarsko a tvrdí, že finančník Soros je hrozbou

176
Kultúra života

Izraelské ministerstvo zahraničia vydalo vyhlásenie, v ktorom odsúdilo amerického miliardára Georgea Sorosa, hlási Reuters. Izrael sa tak viac priblíži k Maďarsku pred budúcotýždňovou návštevou Budapešti izraelského premiéra Benjamina Netanyahua.

 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie odsudzujúce amerického miliardára Georgea Sorosa, ktoré je spracované tak, aby viac priblížilo Izrael k Maďarsku pred návštevou Budapešti premiéra Benjamina Netanyahua budúci týždeň.

Soros, ktorý sa narodil v Maďarsku a počas života investoval veľkú časť svojho bohatstva do rôznych “pro-demokratických” organizácií a skupín zaoberajúcich sa ľudskými právami, sa opakovane zameral na pravicovú vládu Maďarska, najmä na podporu imigrácie.

V poslednom prípade predseda vlády Viktor Orban podporil kampaň, v ktorej je Soros vyobrazený ako nepriateľ štátu. “Nedovoľme, aby sa Soros smial naposledy” píše sa na billboardoch vedľa fotografie 86-ročného investora. Kampaň však kvôli Sorosovmu židovskému pôvodu mnohé židovské skupiny kritizujú, odsudzujú a tvrdia, že podnecuje antisemitizmus.

Soros, ktorý sa zriedkavo zaoberá osobnými útokmi proti nemu, sa k billboardom nevyjadril. Ale maďarské židovské skupiny a organizácia Human Rights Watch, organizácia čiastočne financovaná Sorosom, odsúdila kampaň a vyhlásila, že “vyvoláva spomienky na nacistické plagáty počas druhej svetovej vojny”. Mnoho plagátov bolo poškodených antisemitskými graffiti, vrátane slov “smradľavý Žid”.

Izraelský veľvyslanec v Maďarsku vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil kampaň, pričom hovorí, že “vyvoláva smutné spomienky, ale tiež nenávisť a strach”, ako zjavný odkaz na históriu Maďarska, ktoré počas holokaustu deportovalo 500.000 Židov.

Avšak niekoľko hodín po tom, čo veľvyslanec predložil svoje pripomienky počas víkendu, izraelské ministerstvo zahraničných vecí vydalo “vysvetlenie”, v ktorom sa hovorí, že Soros je legitímnym cieľom kritiky. Viac o kampani v článku TU.

“V žiadnom prípade vyhlásenie veľvyslanca neznamená delegitimizáciu kritiky Georgea Sorosa, ktorý neustále podkopáva demokraticky zvolené vlády Izraela,” povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nahshon a dodal, že organizácie financované zo Sorosom “hanobia židovský štát a snažia sa popierať mu právo brániť sa”.

Hovorca Sorosovej organizácie otvorenej spoločnosti neodpovedal na žiadosť o komentár.