24329.jpg

George Soros sa stal terčom kritiky už aj rumunských predstaviteľov. Finančný špekulant má “neziskové” chápadla takmer vo všetkých štátoch

150
Kultúra smrti

Predseda rumunskej vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea obvinil amerického finančného špekulanta maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý má do Veľkej Británie zakázaný vstup, z mediálnej kampane zameranej na údajnú diskreditáciu svojej osoby a strany

Po dnešnom rokovaní predstaviteľov koaličných strán Dragnea dementoval obvinenia z korupcie, ktoré sa objavili na opozičnom webovom portáli RiseProjekt.ro, s tým, že za útokom proti jeho osobe môže stáť práve Soros podporujúci spomínaný portál.

Aj rumunský premiér Mihai Tudose sa v Bukurešti vyjadril v tom zmysle, že diskreditácia Dragneu, ktorá podľa jeho názoru destabilizuje nielen PSD a vládnu koalíciu, ale rumunskú vládu a celú krajinu, je v Sorosovom záujme.

V Maďarsku je v plnom prúde bilbordová kampaň proti Georgeovi Sorosovi so sloganom “Nenechajme, aby sa nakoniec smial Soros!”. Na bilbordoch s portrétom finančníka, ktoré rozvešali po celej krajine, je označenie Národná konzultácia 2017 a je na nich uvedená poznámka, že 99 percent ľudí (Maďarov) odmieta ilegálnu migráciu. V podobnom duchu sú nakrútené aj klipy vysielané verejnoprávnou televíziou krajiny.

Predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz) András Heisler vyzval v uplynulých dňoch premiéra Viktora Orbána na ukončenie tejto kampane s poukázaním na riziká, ktoré sa spájajú s takýmto podľa jeho názoru šírením nenávisti.

Orbán v reakcii podčiarkol, že v Bruseli realizujú Sorosov prisťahovalecký plán a je správne, ak sa o tom Maďari dozvedia. Jedným z jeho bodov je dostať milión migrantov ročne do Európy, konštatoval vo vysielaní maďarského rozhlasu minulý týždeň Orbán, ktorý hovoril aj o druhom bode plánu. Podľa jeho slov je ním plánovaný európsky úrad pre utečencov, prostredníctvom ktorého by sa problematika dostala mimo právomoci úradov členských krajín. “Nie my by sme rozhodovali o tom, koho prijmeme, ale ani o rozdeľovaní migrantov,” konštatoval.

Výzva izraelského veľvyslanca v Maďarsku Jossiho Amraniho ohľadom ukončenia bilbordovej kampane voči Sorosovi nebola zameraná na delegitimizáciu kritiky tohto amerického miliardára maďarského pôvodu. Vyhlásil to v nedeľu izraelský rezort diplomacie, ktorý reagoval na slová ambasádora, že bilbordy maďarskej vlády neevokujú iba “smutné spomienky, ale aj rozosievajú nenávisť a strach”.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý je takisto kritikom Sorosa, navštívi Maďarsko v blízkej budúcnosti. Izrael zároveň nesúhlasí s výzvou svojho veľvyslanca v Maďarsku na ukončenie informačnej kampane.

Izrael považuje za legitímnu kritiku na adresu amerického miliardára Georgea Sorosa a obviňuje ho zo systematických pokusov podkopať demokraticky zvolenú vládu židovského štátu, oznámilo miestnej MZV.

Vzťahy k finančníkovi, ktorý sponzoruje sieť medzinárodných mimovládnych organizácií, ministerstvo zahraničia formulovalo ako vysvetlenie slov svojho veľvyslanca v Maďarsku Jossiho Amraniho.

“Izrael ľutuje akéhokoľvek prejavu antisemitizmu v ľubovoľnej krajine a všade podporuje židovskej komunity v boji proti tejto nenávisti. To bol jediný cieľ vyhlásenia, s ktorým vystúpil veľvyslanec Izraela v Maďarsku,” je uvedené v tlačovej správe.

“V žiadnom prípade nemalo za cieľ delegitimizovat kritiku (na adresu) George Sorosa, ktorý systematicky podkopáva demokraticky zvolenú izraelskú vládu financovaním organizácií, ktoré hania židovský štát a neuznávajú jeho právo na sebaurčenie,” vysvetlilo MZV a malo na mysli Sorosovu podporu neziskových organizácií, ktoré kritizujú politiku Izraela na okupovaných palestínskych územiach.