Poland_Trump995929442362.jpg

Trump v Poľsku: “Základnou otázkou našej doby je, či chce Západ prežiť”

108
Kultúra života

Prezident Donald Trump v Poľsku vo štvrtok vyhlásil prvoradý význam obhajoby amerických hodnôt, ochrany hraníc, budovania silných rodín a zachovania západnej civilizácie. Bol to prejav, ktorý pripomínal historickú Reaganovu reč “Zničte tento múr”.

 

V reakcii na povzbudzujúci dav v hlavnom meste Poľska prezident Trump predniesol vážnu reč o vážnych hrozbách, ktorým čelí Západ ako celok: Spojené štáty, Poľsko a všeobecnejšie desiatky národov v Európe a Severná a Južná Amerika a demokratická forma vlády.

Jeho 35-minútové vystúpenie sa týkalo širokého spektra otázok, v ktorých chválil Poľsko za množstvo úspechov a prisľúbili americkú podporu pre jeho pokračujúce snahy a poďakoval Poľsku za to, že je jedným z mála členov NATO, ktorý plne finančne prispieva do aliancie.

Ale prezident Trump sa obrátil hlboko filozofickým smerom, zameriavajúc sa na nebezpečenstvá pre mier a stabilitu, ktorým čelia nielen Spojené štáty a Poľsko, ale desiatky ďalších národov po celom svete.

“Základnou otázkou našej doby je, či má Západ vôľu prežiť,” vyhlásil Trump. “Máme dôveru v naše hodnoty, aby sme ich bránili za každú cenu? Rešpektujeme našich občanov dostatočne, aby sme chránili naše hranice? Máme túžbu a odvahu chrániť našu civilizáciu tvárou v tvár tým, ktorí ju podvracajú a ničia?”

Prezident Trump potom zdôraznil tradičnú rodinu a hodnoty, ktoré sa v týchto rodinných domoch stali kľúčom pre západnú civilizáciu: “Ak nemáme silné rodiny a silné hodnoty, potom budeme slabí a neschopní prežiť.”

Zdá sa, že doktrína Trump, ktorá je vzdialená od izolácie, môže zohrávať vedúcu úlohu vo svete bez toho, aby podriadila bezpečnosť, prosperitu alebo šťastie amerických občanov iným krajinám.

Krátko po prejave sa na Fox News objavil poradca Bieleho domu Sebastian Gorka, ktorý rečnil na podobnú tému, ako môže americká výnimočnosť koexistovať s medzinárodnou angažovanosťou. “Prezident Trump je prezidentom tejto krajiny, nie prezidentom sveta,” začal Gorka. “America first neznamená len a len Amerika,” vyhlásil Gorka.