klaus.jpg

Václav Klaus ml.: V slobodných krajinách môžu mať ľudia zbraň. V totalitných režimoch ich má vždy len vláda

269
Kultúra života

Václav Klaus ml. sa v krátkom rozhovore pre Reflex vyjadril k niektorým aktuálnym otázkam, ktoré rezonujú nielen u našich západných susedov.

Prvou z nich je problém s migrantmi, ktorých do Talianska cez Stredozemné more prišlo v posledných dňoch až desaťtisíc. Takéto množstvo už nie je možné zvládať, a tak sa apeluje na európske krajiny, aby ich prijali. Klaus ml. však s tým nesúhlasí. “Nemáme žiadnu povinnosť spasiť celý svet. Naviac u cudzincov, ktorí nejdú pracovať, ale za sociálnym systémom. Musíme sa starať o bezpečnosť našich miest a zachovanie národnej kultúry,” vysvetlil.

Ďalšie témy rozhovoru sa týkali českej politickej scény. K tomu, či by bývalý minister financií Andrej Babiš mal zaplatiť dane zo svojej podnikateľskej činnosti, povedal, že “pán Babiš obišiel zákon, takže mu ich bude asi ťažko vymerať”. Nechápe, prečo ešte pravica nepostavila kandidáta do prezidentských volieb, a k zverejnenému vyhláseniu “Několik vět 2017”, ktoré napríklad odmieta päťpercentnú hranicu vo voľbách do Snemovne, sa ani nechcel vyjadrovať.

Rozhovor sa týkal aj problematiky nosenia zbrane. Českými poslancami prijatá ústavná novela o práve občanov na nosenie zbrane prináša úvahy o tom, že ľudia začnú po sebe strielať. Klaus ml. sa toho nebojí, pretože podľa neho “v slobodných krajinách môžu mať ľudia zbraň. V  totalitných režimoch ich má vždy len vláda”.