Ruský metropolita Hilarion: Obnovenie ruskej monarchie? Sme pripravení o tom diskutovať'

413
Lucia Salomonová
Kultúra života

Pravidelná téma v ruskom širokom, populárnom návrate ku kresťanstve hovorí o tom, že v krajine by sa mala znova nastoliť monarchia. A nemyslia tým monarchov Anglicka alebo Holandska, ktorí slúžia iba na pobavenie turistov, ale skutočné, čistokrvné autokratické typy.

Mnohí vplyvní kňazi, ako napríklad Dmitry Smirnov, o tom stále hovoria, tvrdiac, že autokracia je jediná forma vlády, ktorá je v súlade s pravou kresťanskou vierou a že demokracia je 'podvod' a 'klam'.

Pripomienky najvyššieho ruského cirkevného predstaviteľa v televíznom programe v sobotu, hovoriace o priaznivých veciach v monarchii vyvolali rozruch, pretože sú najotvorenejšou podporou myšlienky pochádzajúcej od vedenia Cirkvi.

Pripomienky predniesol metropolita Hilarion, 2. alebo 3. najvplyvnejší ruský duchovný po patriarchovi. Hilarion, mlado vyzerajúci, podľa cirkevných noriem, 50-ročný, je zodpovedný za zahraničné vzťahy Cirkvi. Povedal:

Monarchia má veľa výhod oproti všetkým ostatným formám vlády a počas histórie dokázala, že je účinná.“ 

Hilarion vysvetlil, čo považuje za výhodu:

Okrem získania mandátu od tých, ktorí ho zvolili, je monarcha na určitú dobu zvolený Cirkvou, a tým dostáva mandát od Boha, ktorý je pre život, alebo kým neprenesie svoju moc na svojho nástupcu.

Vysvetľujúc oficiálnu pozíciu Cirkvi v tejto súvislosti povedal:

V Cirkvi je veľa ľudí, ktorí veria, že by sme mali znova nastoliť monarchiu a myslím si, že ak verejné názory dozrejú, Cirkev bude mať v diskusii veľmi aktívnu úlohu.“

V marci tohto roku guvernér Krymu Sergej Aksenov, ktorý je známym vysokým úradníkom, otvorene požadoval obnovenie monarchie a tvrdil, že demokracia viedla k nezodpovednému správaniu prospechárskych volených predstaviteľov a že Rusko potrebovalo politickú moc, ktorá by sa sústredila do jedného vodcu a potrebuje prijať viac 'prísnych opatrení' proti domácim a zahraničným nepriateľom.

Ďalším významným obhajcom monarchie je miliardársky filantrop a politický aktivista, 'ruský Soros' Konstantin Malofeev.