Mark Zuckerberg tvrdí, že Facebook je „nový kostol“

786
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Mark Zuckerberg tvrdí, že Facebook je „nový kostol“ a sociálna sieť môže prevziať úlohu, ktorú raz už náboženstvo urobilo a to takú, že dáva ľuďom pocit spoločenského života.

Miliardár uviedol, že skupiny na Facebooku môžu dať ľuďom pocit, že sú súčasťou „niečoho väčšieho ako my“, podobného náboženskému zhromaždeniu.

Facebook prekonal tento týždeň hranicu 2 miliárd používateľov - to znamená, že takmer jedna tretina populácie sa do FB prihlásila.

Jeho zakladateľ povedal, že ľudia môžu nájsť „zmysel a podporu“ on-line, ktoré predchádzajúce generácie našli chodením do kostola.

Zuckerberg nedávno presadil myšlienku spoločenstiev ako novú misiu Facebooku a minulý týždeň povedal, že odteraz to bude zámer spoločnosti.

V Chicagu počas prejavu povedal, že iba 100 miliónov užívateľov Facebooku je súčasťou toho, čo nazval „zmysluplným spoločenstvom“.

To znamená, že boli súčasťou skupiny na Facebooku, ktorá zahŕňala pravidelnú komunikáciu s inými ľuďmi.

Zuckerberg povedal, že chce, aby 100 miliónov stúplo na 1 miliardu.

Povedal: „Ak to dokážeme, nielenže to zvráti úpadok členstva v spoločenstvách, ktorý sme videli už celé desaťročia, ale začne to posilňovať našu spoločenskú štruktúru a zbližovať svet.

Ako som cestoval a učil som sa o rôznych miestach, jedna myšlienka mi bola stále jasná: Každá veľká spoločnosť má veľkých vodcov. Premýšľajme o tom. Kostol nie je len o zbližovaní. Má pastora, ktorý sa stará o blaho ich zhromaždenia, zabezpečuje, aby mali potravu a prístrešie.

Vodcovia vytvárajú kultúru, inšpirujú nás, dávajú nám záchrannú sieť (poslednej) istoty a dávajú na nás pozor.

Zuckerberg poprel, že má ambície kandidovať na prezidenta, ale nedávno išiel na týždennú turné po Amerike, ktoré vyzerala ako politická kampaň.

V nedávnom rozhovore s CNN povedal, že spojenie s ľuďmi nestačí a že Facebook má zozpovednosť za správu svojich komunít.