Každý šiesty mladý návšteník kostolov je inšpirovaný ku konverzii na kresťanstvo

612
Milko Kostovič
Kultúra života

Podľa nových údajov je každý šiesty mladý človek praktizujúcim kresťanom. Z výskumov vyplýva, že tisíce konvertujú po návšteve kostolov. 

Údaje ukazujú, že viac než pätina (21 percent) ľudí vo veku od 11 do 18 rokov sa označuje za aktívnych nasledovníkov Krista a 13 percent hovorí, že sú praktizujúci kresťania, ktorí chodia do kostola. 

Štúdia, ktorú zadala kresťanská mládežnícka organizácia Hope Revolution Partnership a uskutočnila firma ComRes, naznačuje, že úrovne kresťanstva boli medzi mladými ľuďmi omnoho vyššie, než sa predpokladalo. 

Výskum realizovaný cirkevným štatistikom Dr. Petrom Brierleym v roku 2006 naznačoval, že návštevnosť kostolov medzi tínedžermi bola o viac než polovicu nižšia. U 11-14 ročných to bolo 6 percent a u 15-18 ročných 5 percent. 

Podľa údajov okolo 13 percent tínedžerov uviedlo, že sa rozhodli stať sa kresťanmi po návšteve kostola alebo katedrály.

Vplyv návštevy cirkevnej budovy bol významnejší než účasť na mládežníckej akcii, svadbe alebo rozhovore s inými kresťanmi o ich viere. 

Jimmy Dale, predstavený Anglikánskej cirkvi pre evanjelizáciu mladých, povedal, že jeho tím bol výsledkami "šokovaný". 

Výskum bol uskutočnený ešte v decembri, ale doteraz nebol zverejnený, pretože si analytici mysleli, že také vysoké čísla nemôžu byť presné. 

Nedávno bola ale publikovaná ďalšia štúdia kresťanskej organizácie Youth for Christ, ktorá ukázala podobné výsledky, čo naznačuje, že prekvapivo vysoké číslo mladých sa stále označuje za kresťanov. 

Jimmy Dale uviedol: "V tíme sme tomu nedôverovali, pretože šlo o vysoké čísla." 

"Pre nás je skutočne vzrušujúce, že je tu zápal a otvorenosť, ktorú vidíme medzi mladými ľuďmi - sú skutočne otvorení viere," povedal.

Štúdia naznačuje, že nové metódy, do ktorých investovala Cirkev, ako sú mládežnícke skupiny a kurzy, ako napr. Youth Alpha, sú pri získavaní detí menej efektívne než modlitba alebo návšteva kostola, katedrály, alebo inej cirkevnej stavby. 

Jeden z piatich uviedol, že čítanie Biblie bolo dôležité, 17  percent uviedlo, že návšteva náboženskej školy mala význam a 14 percent uviedlo, že za ich kresťanstvom stojí duchovný zážitok. 

"Veci, ktoré by sme označili za staromódne metódy, sú jedny z najefektívnejších." 

"Je to skutočným budíčkom pre Cirkev - máme veľa mladých, ktorí prichádzajú do kostolov so školskými skupinami, a to je naozaj neoddeliteľnou súčasťou toho, aby sa stali kresťanmi," dodal Dale.

Vedúci predstavitelia Anglikánskej cirkvi uviedli, že zistenia ukázali dôležitosť toho, aby kostoly a katedrály boli prístupné. 

Iba deväť zo 42 britských katedrál momentálne vyberá vstupné, no existujú obavy, že z finančných tlakov k tomu budú prinútené aj ďalšie. 

Rizikom pre otvorené kostoly je však vplyv zvýšenej teroristickej hrozby. Minulý mesiac dočasne uzavrela brány Birminghamská katedrála, po bombovom útoku v Manchestri kvôli zavedeniu zvýšených bezpečnostných opatrení. 

John Inge, biskup Worcesteru, ktorý je biskupom zodpovedným za kostoly a cirkevné stavby, uviedol: "Ukazuje to silu cirkevných stavieb - sú silné z mnohých dôvodov."

"Poskytujú pocit stability a tiež pocit, že kresťanská viera inšpirovala ľudí k stavbe týchto mimoriadnych stavieb," uviedol. 

Inge vedie kampaň, v ktorej presviedča farnosti, aby nechávali kostoly otvorené, namiesto zatvárania dverí. 

Existuje približne 16000 stavieb Anglikánskej cirkvi, ktoré sú stále funkčné. 

Dôkazy naznačujú, že k poškodeniu skôr dôjde pri kostoloch, ktoré sú zamknuté, pretože votrelci cítia menšiu šancu, že budú vyrušení. 

"Som nadšený myšlienkou, že cirkevné stavby zostanú otvorené. Katedrály sú klenotom v korune, ale keď premýšľame nad týmito mladými ľuďmi, tak to rovnako mohli byť farské kostoly, ktoré ich inšpirovali," dodal Inge.