NY: Obama trpezlivo čaká na schválenie homosexuálnych manželstiev

3,979
Kultúra smrti

NEW YORK, 24. jún 2011 (LifeSiteNews.com) - Obamova správa adresovaná homosexuálnym aktivistom pravdepodobne nebola taká jednoznačná a odvážna, ako by si mnohí priali. Prezident svojím prejavom vyhovel všetkým, ktorí naňho vyvíjali tlak pre podporu homosexuálnych manželstiev na federálnej úrovni.

Počas gala programu a zbierky za práva homosexuálov, ktorá sa nedávno konala na Manhattane, zavtipkoval: ,,Chápem, chcelo by to malú debatu." Podujatia sa zúčastnilo okolo 600 hostí, vstupenka údajne stála 35 800 dolárov.

New York je v súčasnosti na pokraji hlasovania o tom, či rozšíriť legálne manželstvo aj na homosexuálne páry. GOP rozhodnutie o povolení zákona odkladá, čím zainteresovaných vyvoláva napätie už niekoľko dní. Zákon totiž musí v senáte kontrolovanom republikánmi prejsť aspoň o jeden hlas.

Na akcii Obama sa síce pochválil progresom v oblasti práv homosexuálov, o ktorý sa pričinil, vzápätí sa však musel brániť proti divákom, ktorí skandovali slovo ´manželstvo´. Prezident poukázal na skutočnosti procesu demokracie a dôležitosť trpezlivosti v ,,boji za základnú rovnosť." Vyhlásil tiež, že federálny zákon definujúci manželstvo medzi mužom a ženou je ,,nesprávny" a ,,nespravodlivý" a verí v jeho zrušenie.

Prezident okrem iného čelí aj hnevu zo strany homosexuálov nad neochotou priamo zrušiť Federálnu obranu aktu manželstva z roku 1997 (DOMA). Obamovi a Ministerstvu spravodlivosti však nezostávalo nič iné ako  čakať, pretože kongresoví republikáni si prenajali vlastnú právnu pomoc.

,,Odkedy som zasvätený do ústavného práva, cítim, že som vo veľmi dobrej pozícii. Súhlasím so súdmi, ktoré rozhodli, že Článok 3 z DOMA porušuje ústavu. DOMA nedáva zmysel aj preto, že tradičné manželstvo bolo určené štátmi."

,, Je to moc nášho demokratického systému. Nie je vždy príjemná a sú v nej prekážky. Najmä v boji s tvrdými, niekedy emocionálnymi problémami zákonodárcov... neraz dokonca v Oválnej pracovni. Pomaly však smerujeme dopredu."

Prezident svoj prejav uzavrel pochvalou ,,obyčajných ľudí", ktorí ho podporujú pri zvládaní tlaku na jeho osobu: ,,Áno, máme viac práce. Robíme väčšie pokroky. Očakávam, že už so mnou dnes nebudete mať trpezlivosť," povedal Obama smejúcemu sa davu. ,,Ale zapamätajte si jedno. Myslím na mladistvých ako je ten, ktorý ma oslovil. Pripomínajú mi, že pokiaľ ide o boj za základnú rovnosť, mali by sme byť aj naďalej netrpezliví."