Icon_c_1500_St_Nicholas.jpg

Dokážu relikvie zjednotiť katolíkov a pravoslávnych? Pápež František si to myslí

365
Milko Kostovič
Kultúra života

Spoločné uctievanie relikvií je jedným z nástrojov, ktoré využíva pápež František na rozvíjanie vzťahov s východnými pravoslávnymi cirkvami. 

V máji boli premiestnené relikvie sv. Filipa a sv. Mikuláša do Turecka, resp. Ruska. Boli vystavené, aby im bola prejavená úcta zo strany pravoslávnych veriacich z Ekumenického patriarchátu Konštantínopolu a Moskovského patriarchátu

Presun relikvií sv. Mikuláša z talianskeho mesta Bari do Moskvy je obzvlášť pozoruhodný. Je to prvýkrát za obdobie 930 rokov, kedy časť tela sv. Mikuláša opustila Bari kvôli zahraničnému uctievaniu. 
 
Nové opatrenie prichádza po osobitnej žiadosti, ktorú učinil ruský pravoslávny patriarcha Kiril z Moskvy k pápežovi Františkovi, keď sa stretli v Havane na Kube vo februári 2016.
 
Pápež František súhlasil so žiadosťou patriarchu Kirila a postúpil túto žiadosť arcibiskupovi z Bari, Francescovi Cacuccimu. Arcibiskup následne spustil procedúru presunu relikvií. 
 
Napokon bolo možné oddeliť malú časť ľavého rebra sv. Mikuláša, o ktorej arcibiskup poznamenal, že bola "blízko srdca svätého." 

Arcibiskup Cacucci hovoril o liste, ktorý mu poslal pápež František vo veci žiadosti patriarchu. Arcibiskup vysvetľoval, že pre pápeža Františka je uctievanie relikvií "nevyhnutnou súčasťou cesty k obnoveniu plného spoločenstva medzi všetkými kresťanmi."
 
"Spoločné uctievanie svätých nám pomáha pozrieť sa na ekumenický dialóg so svetlom nádeje," uviedol. 

Sv. Mikuláš bol jedným z najuctievanejších kresťanských svätcov dokonca ešte predtým, ako boli jeho relikvie prevzaté z Myry v Turecku, 62 námorníkmi z Bari v roku 1087

Títo námorníci podnikli expedíciu do Myry, aby zachránili relikvie sv. Mikuláša pred moslimami, ktorí dobyli mesto, kde sv. Mikuláš žil a slúžil ako biskup v štvrtom storočí.

Tohto roku dorazili relikvie sv. Mikuláša do Moskvy 22. mája. Boli umiestnené v nádobe špeciálne vytvorenej pre túto príležitosť. Relikvie boli potom umiestnené v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Samotný patriarcha Kiril celebroval posvätnú liturgiu, aby ich privítal. 

Relikvie sv. Mikuláša budú v Moskve do 12. júla. Potom budú prevezené na niekoľko týždňov do Petrohradu a následne sa vrátia do Bari 28. júla. 

Zatiaľ čo ruský pravoslávny patriarchát získal od Rímskej cirkvi relikvie sv. Mikuláša, Ekumenický patriarchát Konštantínopolu 8. mája privítal relikvie sv. Filipa v tureckom meste Izmir, ktoré je známejšie pod starým gréckym názvom Smyrna. 

Sv. Filip evanjelizoval túto krajinu a bol tu umučený. 

Jeho relikvie boli od šiesteho storočia bezpečne uložené v rímskom kostole Santi Apostoli. Minulý rok boli relikvie vybraté a podrobené preskúmaniu. Následne boli na určitú dobu vystavené pre uctievanie veriacich. 

Pravoslávny patriarcha Konštantínopolu, Bartolomej, silne presadzoval zdieľanie relikvií pre uctievanie, keďže je obzvlášť oddaný sv. Filipovi. Katolícka komunita sa v tejto žiadosti pripojila k patriarchovi a tak sa jedna z relikvií sv. Filipa mohla vrátiť domov. Žiadosť o prenesenie pozostatkov do tureckého mesta postúpil osobne katolícky arcibiskup Izmiru, Lorenzo Piretto. 

Spoločné uctievanie svätých a relikvií je jednou z oblastí, v ktorej sa dnes ekumenizmus uskutočňuje. 
 
Odráža to myšlienku pápeža Františka o "kráčajúcom ekumenizme", ktorú opísal 12. októbra na stretnutí s členmi Konferencie tajomníkov svetových kresťanských spoločenstiev. 
 
V rámci svojich tvrdení pápež uviedol: "je dôležité, že teológovia študujú, že nachádzajú zhodu a identifikujú nezhody." 

Ale dodal: "ekumenizmus je dosiahnutý kráčaním a kráčaním s Kristom." Ide o "jednoduchú cestu, po ktorej idete s modlitbou a navzájom si pomáhate." 
 
Ďalšia úvaha prišla, keď pápež predsedal večernej omši 25. januára 2016 v Bazilike sv. Pavla za hradbami, v čase, kedy sa tradične končí týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Pápež František povedal, že "hoci sme spolu na ceste k plnému spoločenstvu, môžeme už začať rozvíjať mnohé formy spolupráce, aby sme podporili šírenie evanjelia - a kráčajúc spoločne si uvedomíme, že už sme zjednotení v mene Pána." 
 
Tento "kráčajúci ekumenizmus" je taktiež zdôraznený prostredníctvom úcty k rovnakým svätým. Zdá sa, že patriarcha Kiril si myslí to isté. 

Francesco Capucci, arcibiskup z Bari, pri návrate z Ruska, kde sprevádzal relikvie sv. Mikuláša, uvažoval o tomto fenoméne. 

"V skutočnosti už premiestnenie relikvií je ekumenickým dialógom a to už častejšie spomínal patriarcha Kiril. Keď ekumenizmus nezahŕňa iba najvyššie špičky Cirkví či teológov, ale skôr sa týka Božieho ľudu, potom je možné pohnúť sa dopredu."