Pope-Lib-Theology.jpg

Pápež František vyzýva rodičov, aby prestali predstierať, že sú "večnými teenagermi"

2,510
Milko Kostovič
AltKAT

Podľa pápeža Františka je jedným z najväčších problémov dnešných moderných rodičov to, že súťažia so svojimi dospievajúcimi deťmi namiesto toho, aby ich vzdelávali, keď sa snažia byť "večnými teenagermi" a nie ich vzormi. 

František sa v pondelok pred veľkou delegáciou z Rímskej diecézy vyjadril, že v dnešnom kultúrnom kontexte "deti chcú byť dospelými a dospelí chcú byť teenagermi alebo sa nimi už stali." 

František dnes pri inaugurácii každoročnej konferencie diecézy povedal: "Je tu druh súťaže medzi rodičmi a deťmi, ktorá je iná ako kedysi, kedy medzi nimi zvyčajne existoval väčší rozdiel." 

"V dnešnej dobe sme prešli od rozlišovania k súťaži, čo sú dve rozdielne veci," povedal František, pričom v hre sú dve rozdielne "dynamiky". 

"Dnes naše deti nachádzajú veľkú konkurenciu ale iba málo ľudí, ku ktorým by mohli vzhliadať." 

"Svet dospelých prijal "večnú mladosť" ako svoju paradigmu a model úspechu," povedal František, "akoby dospievanie a starnutie boli chorobou. Toto je príznakom frustrovaného alebo vyčerpaného života."

"Dnes sa zdá, že všetko musí byť zamaskované alebo skryté, ako keby samotný fakt žitia nedával zmysel. Výzor, nezostarnúť, make-up... Myslím, že je škoda, keď si ľudia farbia vlasy." 

"V súčasnosti sa slovo ‘lifting’ používa častejšie než slovo ‘srdce’!" povedal. "Je veľmi smutné, keď si niekto chce vyhladiť ‘vrásky’ toľkých skúseností, toľkých okamihov radosti a smútku! Pripomína mi to, keď odporúčali Anne Magnani, aby si urobila lifting. Ona odpovedala: ‘Nie, strávila som celý život tým, aby som získala tieto vrásky a sú vzácne!"

Pápež povedal, že jednou z najnebezpečnejších hrozieb pri výchove dnešnej mládeže je, ak "ich vylúčime z procesu dospievania, pretože dospelí zaujali ich miesto." 

"Stretávame sa s toľkými ‘adolescentnými’ rodičmi," povedal. "Dospelí, ktorí nechcú byť dospelými a chcú predstierať, že sú večnými teenagermi. Táto ‘marginalizácia’ môže zhoršiť prirodzenú tendenciu adolescentov izolovať sa alebo spomaliť ich proces dospievania, pretože nemajú nikoho, ku komu by mohli vzhliadať. Existuje konkurencia, ale žiadne vzory."

František tiež vyjadril svoje obavy o súčasnom trende pozerať sa na dospievanie ako "patológiu, proti ktorej sa musí bojovať," čo vedie niektorých rodičov k  "predčasnému liečeniu našich mladých ľudí." 

"Zdá sa, že všetko sa dá napraviť liekom," povedal František, alebo preprogramovaním času mladých ľudí. Napokon, povedal, "časový harmonogram mladých ľudí je horší než vysoko postavených úradníkov." 

Mladí ľudia potrebujú učiteľov, ktorí ich budú vychovávať podľa "života v Ježišovom duchu" a pomôžu im vidieť, že "stať sa kresťanmi si vyžaduje odvahu a je to nádherná vec."