Dokáže armáda Európskej únie “zničiť Putina”?

403
Kultúra smrti

 

“Európska únia vytvára megaarmádu, schopnú zničiť Putina raz a navždy”, uvádzajú britské noviny The Daily Star.

Oficiálne vyhlásenie európskych politikov, ktoré sprevádzajú proces vytvárania armády Európskej únie, neobsahujú toľko zjavných hrozieb na adresu Ruska, ale nadpis britských novín dáva jasne najavo, pod akými heslami budú presviedčať európskych daňovníkov k vytvoreniu európskych Ozbrojených síl, ktoré sa budú priamo podriaďovať bruselským byrokratom a nie generálom NATO.

Agentúra Bloomerg uvádza, že Európska komisia už uverejnila oficiálny dokument, obsahujúci niekoľko scenárov rozvoja európskej kooperácie vo vojenskej oblasti.

Za opornú tézu dokumentu, podpísaného dvoma viceprezidentmi Európskej komisie, je považovaná téza “Transatlantické partnerstvo sa vyvíja a zodpovednosť za zlepšenie európskej bezpečnosti sa nachádza aj naďalej v rukách Európy”.

Autori textu jasne vyznačujú svoju podporu nejradikálnějšiemu prístupu k budovaniu európskej vojenskej integrácie, čo predpokladá všeobecný bezpečnostný systém, vykonávanie vojenských operácií nezávisle na NATO, vytvorenie európskej štruktúry s cieľom kontroly kybernetickej bezpečnosti a tiež európskych pohraničných vojsk a pobrežnej ochrany.

Bloomberg uvádza, že v tejto chvíli všetky tieto myšlienky ešte nezískali príslušné financovania, ale prvé kroky v tomto smere sú už urobené.

Odborníci vplyvného amerického časopisu Foreign Policy idú ďalej a dokazujú, že Angela Merkelová šikovným spôsobom obchádza protest tých európskych prezidentov, ktorí nechcú vytvárať armádu EÚ a znižovať vplyv NATO.

Berlín bude ťažko preťahovať cez všetky európske vedúce štruktúry oficiálne rozhodnutie o vytvorení nezávislej európskej armády a obchádzka už je nájdená.

Foreign Policy s obavami uvádza, že absorbčný proces ticho začal a nemecké velenie už získalo kontrolu nad jednou brigádou rumunskej armády, jednou brigádou českej armády a dvoma brigádami ozbrojených síl Holandska.

“Nemecká vláda ukazuje, že chce pokračovať v európskej vojenskej integrácii”, povedal novinárom Foreign Policy profesor Vojenskej univerzity v Mníchove Carlo Masala.

Vyzerá to, že Berlín de facto nevytvára armádu EÚ, ale skôr “veľký Bundeswehr”, ktorý bude kontrolovať nejbojaschopnejšie jednotky ozbrojených síl ostatných krajín Európskej únie.

Takýto vývoj situácie vyvoláva úplne jasné historické asociácie negatívneho charakteru. V XX. storočí, kedy nemecké vedenie zjednotilo pod svoju kontrolu ozbrojené sily kontinentálnej Európy, následky boli veľmi nepríjemné.

Odborníci amerického Centra Carnegie sa domnievajú, že “Putin by privítal vytvorenie armády EÚ, pretože USA by nemali vplyv na jej činnosť” a to znamená, že vytvárať takú európsku štruktúru v žiadnom prípade nemožno.

V hodnotení amerických odborníkov sa zvlášť zdôrazňuje potreba predísť oslabeniu NATO a tiež nutnosť “zničiť Putinove nádeje” na to, že NATO skončila životnosť.

Nemožno si nevšimnúť prekvapivé túžby vplyvných amerických odborníkov pozerať sa na budúcnosť NATO a činnosť EÚ výhradne šošovkou predpokladaných záujmov, nádejí a prianí prezidenta krajiny, ktorá bola oficiálne vyhlásená “obyčajnou regionálnou veľmocou” a tiež “krajínou – čerpacia stanica” s “ekonomikou roztrhanou na kúsky”.

Vyzerá to, že na informačnej úrovni je diskusia okolo ozbrojených síl EÚ súťaž, v ktorej vyhráva projekt, ktorý najpresvedčivejšie dokáže svoje protiruské zameranie.

Americkí lobisti za zachovanie NATO trvajú na tom, že práve NATO je najefektívnejším nástrojom boja proti Rusku a Európania uvádzajú, že zodpovednosť za ochranu EÚ pred Ruskom teraz leží na EÚ a to znamená, že je potrebné vytvoriť práve európsku armádu.

Ale za fasádou protiruskej rétoriky európskej strany sa skrýva zaujímavý ekonomický a sociálny kontext. Podľa prieskumu Pew Global, na ktorý sa so smútkom odvolávajú novinári Bloombergu, väčšina Nemcov by nechcela, aby Nemecko bránilo inej krajiny NATO v prípade, ak sa tieto krajiny ocitnú v situácii vojenského konfliktu s Ruskom.