František sa zhováral s Merkelovou o chudobe v Afrike a ochrane klímy

213
Kultúra života

 

Pápež František prijal dnes nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú na súkromnej audiencii vo Vatikáne, počas ktorej podporil jej postoje v otázkach boja proti chudobe v Afrike či ochrany svetovej klímy. Merkelová označila 40-minútový rozhovor za povzbudenie pred náročnými rokovaniami o týchto témach.

“Povzbudil ma, aby som pokračovala v tejto ceste. A rovnako tak, aby som bojovala za medzinárodné dohody,” povedala nemecká líderka po súkromnej audiencii u pápeža, ktorá bola v jej prípade už štvrtou v poradí. Oznámila, že Afrika bude ťažiskovou témou summitu skupiny G20, ktorý sa uskutoční začiatkom júla v Hamburgu, čo hlava katolíckej cirkvi privítala.

František po spoločnom rozhovore poďakoval Merkelovej za jej “prácu pre mier” a odovzdal jej medailu s olivovou ratolesťou. Šéfka nemeckej vlády zase priniesla pápežovi ako dar sladkosti pochádzajúce z jeho rodnej Argentíny, ktorú pred niekoľkými dňami navštívila.

Merkelová a František sú si pri mnohých témach názorovo blízki a ich vzájomný vzťah je hodnotený ako dobrý, uviedla na margo dnešného stretnutia tlačová agentúra DPA. Prijatím kancelárky podľa nej Vatikán porušil nepísané pravidlo, podľa ktorého by sa pápež nemal stretávať s vrcholovými politikmi zapojenými v predvolebnej kampani. Cirkevný štát sa totiž v takýchto prípadoch snaží zostať neutrálny.

Merkelová po audiencii u pápeža navštívila Vatikánske múzeá, kde si prezrela kresťansko-židovskú výstavu pod názvom Menora.