LGBT hnutie prijalo démona z hororu za svoju „ikonu“

1,219
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

V sérii článkov, ktoré v uplynulom týždni plnili internet, je niečo bizarné, ale tvári sa to, ako keby to bolo úplne v poriadku. Odporný výtvor, ktorý naháňa hrôzu a má svoje obete v austrálskom hororovom filme z roku 2014, bol z nejakého dôvodu prijatý za "ikonu LGBT". Novinové titulky sú takmer dych vyrážajúce:

„Babadook: ako sa monštrum z hororu stalo ikonou homosexuálov“ The Guardian

„Tajomná homosexuálna história Babadooka“ NYMag.com

„Ľudia sa prezliekajú za Babadooka kvôli pýche a kráse“ Buzzfeed

A možno asi hláška najlepšie vystihujúca priznanie:

„Ako sa Babadook stal LGBT ikonou, o ktorej sme nevedeli, že ju potrebujeme: Ako terorizovanie bielej austrálskej rodiny sa stalo činom LGBT (queer) odporu ” – Vox

Prehľad deja filmu na Wikipédii je podľa očakávania znepokojujúci. Vdova, ktorej manžel zomrel pri nehode počas cesty do nemocnice, kde mala porodiť teraz už ich šesťročného syna, si začína všímať zmenu v správaní svojho dieťaťa. Tvrdí, že je posadnutý imaginárnym monštrom. Dej pokračuje:

Jednej noci Sm poprosí svoju mamu, aby mu prečítala z knihy: Pán Babadook. Nikto nevie, skadiaľ sa tá kniha vynorila. Opisuje titulárne monštrum, Babadooka, vysokého človeka s bledou tvárou, klobúkom a špicatými prstami, ktorý trýzni svoje obete po tom, čo si uvedomia, že existuje. Amelia má vďaka knihe a jej tajomným objavením vrásky na čele, zatiaľ čo Sam sa presvedčí, že Babadook je skutočný. Samova vytrvalosť o existencii Babadooka vedie Ameliu k častým bezsenným nociam, pretože sa snaží utíšiť svojho syna...

Nasledujúce ráno Amelia nájde knihu pána Babadooka, ktorá bola znovu rozložená na schodoch pred dverami. Nové slová sa jej vysmievali tým, že Babadook sa stane ešte silnejším ak bude popierať jeho existenciu. Písalo sa tam, že zabije psa Bugsyho, Samuela a nakoniec aj seba...

Počas jednej noci Amelia uvidí obraz Oskara, ktorý súhlasí s tým, že sa vráti, ak mu dá Sama. Babadook prenasleduje Amelie, ktorá uteká po celom dome, až kým ju neovládne a nakoniec nebude vlastniť. Potom zlomí Bugsyho krk a pokúsi sa zabiť Sama. Nakoniec ju privedie do suterénu, kde ju Sam zrazí na zem. Amelia sa prebudí spútaná v suteréne a blízko nej je vystrašený Sam. Keď sa ho snaží uškrtiť, láskavo pohladí jej tvár a to spôsobí, že vyvracia atramentovú čiernu látku, ktorá zdanlivo vyženie Babadooka. Keď Sam pripomína Amelii, že “sa nemôže zbaviť Babadooka”, neviditeľná sila ho vtiahne do Amelienej spálne. Po záchrane Sama Babadook prinúti Amelie, aby znovu videla smrť svojho manžela až do jej úplného zúfalstva. Ona potom zúrivo konfrontuje Babadooka a skryje sa pred zvieraťom do suterénu, kde zatvorí za sebou dvere...

Príjemné, však? A ešte by som zdôraznil, že môžete vidieť tému, ktorá sa začína vynárať: Nemôžete poprieť existenciu homosexuálov. Ak sa pokúsite nás ignorovať, budeme sa presadzovať viacej sami. Možno najprv utečies, ale nakoniec ťa to premôže, či sa ti to páči alebo nie. Nemožete nás už nikdy vrátiť do skrine.

Príliš som sa do toho začítal? Nemyslím si. Prečo inak by homosexuálne „hnutie“ prijalo niečo tak odpudzujúce, aby ich reprezentovalo? Babadook sa tento rok objavil na akciách "Gay Pride", ironické porovnávanie slov a obrazu na znakoch, ako je tento, ktorý sa zrejme stratil v dave:

Tak ako sa to stalo?

S najväčšou pravdepodobnosťou bolo filmové monštrum naplánovaným fyzickým vyjadrením tyranskej povahy zármutku alebo depresie. Ale ako lámané svetlo, LGBT podporuje kooptovaného Babadooka, uverejneného na Internete a identifikovaného ako homosexuálnu metaforu:

Jeden z najstarších a najpopulárnejších homosexuálnych výkladov knihy Babadook sa objavil v októbri 2016, kedy Tumblr používateľ Instagramu uverejnil sťažnosť: „Kedykoľvek niekto povie, že Babadook nie je o homosexualite, tak o čom potom? Videl si vôbec niekedy film?“

(...)

Niekoľko mesiacov neskôr, Ryan Broderick z BuzzFeed uverejnil trochu uštipačné zhodnotenie na Tumblr “Babadiscourse” na Twitteri. Ale aj na Instagrame nájdeme jeho znenie: „Film o homosexuálovi, ktorý len chce žiť svoj život na malom austrálskom predmesti?“ napísal. „Možno je to pre vás „len film“, ale pre LGBT spoločnosť je Babadook symbolom našej cesty."

V mysli každého rozumného človeka nájdeme otázku: Prečo?

Prečo používať niečo strašné a zlé, aby ste zastupovali vašu záležitosť, najmä keď sa už dlho snažíte ignorovať obvinenia, že táto vaša záležitosť je... hrozivá a zlá?

Babadook nie je príjemný. Nie je roztomilý. Nie je to ani monštrum. Je to aktívna hrozba. Terorizuje vdovu a jej mladého syna. Spôsobuje násilie. Nakoniec spôsobuje posadnutie človeka, nútiac ho robiť hrozné veci.

Inak povedané, v podstate je to démon.

Zdá sa to bizarné, že spoločenské hnutie, ktoré podporuje sodomiu a iné nemravnosti a kazí mládež s ich ideológiou si vybralo ako ikonu výtvor, ktorý sa objavuje a pôsobí ako démon, ktorý navštevuje a trýzni nevinných. Logika, ktorá sa stotožňuje s takou odpornou bytosťou, má zvrátený zmysel, ale vždy ma znepokojuje, keď sa nepriateľ stane príliš zrejmým a otvoreným, keď sa skôr ukazuje ako keby sa mal skrývať v tieni.

Potom sa to opakuje. Možno sú príliš ďaleko, aby sa postarali o to, čo si niekto iný myslí. Svätý Peter Damian vyhlasuje, že hriech sodomie “prevyšuje obludnosť všetkých ostatných” pretože:

„Bez nejakého zlyhania prináša telu smrť a ničí duše. Znečisťuje telo, ničí svetlo mysle, vyháňa Ducha Svätého z chrámu ľudského srdca a vytvára vchod pre diabla, stimulátora žiadostivosti. Vedie k omylu, úplne odstraňuje pravdu zo zaslepenej mysle... Otvára peklo a zatvára brány raja ... Je to neresť, ktorá porušuje zdržanlivosť, zabíja skromnosť, škrtí cudnosť a zabíja panenstvo... Znesväcuje, poškvrňuje a znečisťuje všetky veci...

„Táto neresť vylučuje človeka zo zhromaždeného zboru Cirkvi... oddeľuje dušu od Boha, aby ho spájala s démonmi.... Nemysliac na Boha, takisto zabúda na svoju vlastnú identitu. Táto choroba narušuje základ viery, oslabuje živú nádej, rozpúšťa väzbu lásky. Robí to cestou ktorá je pre ňu prirodzenou - demoluje silu ducha, odstraňuje zdržanlivosť a otupuje hranicu prezieravosti.

Ak ste počúvali moje vysielania (tu a tu) s Josephom Sciambra, máte nejakú predstavu o temnote, do ktorej nevyhnutne potopia ľudia z LGBT “komunity”. Zoberie ich na miesta - fyzicky, duchovne, mentálne a emocionálne -, v porovnaní s ktorými sú hororové filmy slabý odvar. Možno pre nich je Babadook relatívne neškodná postava. Nie je hrozivejšia ako ich vlastné zmýšľanie.“

Svedectvo Josepha o dôležitosti jeho otca, ktorý sa modlí ruženec, aby vyšiel z tmy je silný a dojímavý príbeh (priniesli sme vám ho v LIFENEWS pred 2 mesiacmi TU). Pripomína nám, že aj my by sme sa mali modliť a pýtať sa Panny Márie, aby sme získali milosti na oslobodenie týchto chudobných, zranených duší z pazúrov nepriateľa a pustošenia jedného z hriechov, ktorý "volá do neba za pomstou".

Neexistuje žiaden koniec vo vojne proti čistote a skôr sa to bude zhoršovať, ako zlepšovať. Nech sa Boh zmiluje nad našimi dušami.