Pápež diskutuje s kardinálmi o plánoch na "zdravú" decentralizáciu Cirkevnej autority

720
Milko Kostovič
Neutral

Rada kardinálov pápeža Františka sa zišla minulý mesiac v Ríme, aby hovorila o decentralizácii riadenia Katolíckej cirkvi. 

Išlo o 20. stretnutie Rady kardinálov, skupiny deviatich kardinálov, ktorú založil pápež František, aby s nimi pracoval na reforme kúrie. 

Výzva na decentralizáciu alebo prenesenie moci vrátane "skutočnej doktrinálnej autority" bola požiadavkou učinenou na kontroverznej Synode 2015 zo strany jednotlivcov, ktorí taktiež odmietajú katolícke učenie o ľudskej sexualite

Koncepcia "zdravej decentralizácie" spolu s pojmami "duch biskupskej kolegiality" a "synodalita" sa často spomínajú od Synody o rodine 2015. Tieto termíny boli oznámené s príchodom súčasného "pastoračného sprievodného procesu", taktiež skloňovaného na Synode, a ktoré napokon otvorili dvere pre Sväté prijímanie pre rozvedených a znovu zosobášených katolíkov. 

Ako uviedol Vatikánsky rozhlas, medzi návrhmi, ktoré tento týždeň zvažovala Rada kardinálov, bola možnosť presunu niektorých funkcií z rímskych dikastérií na miestnych biskupov alebo biskupské rady "v duchu zdravej decentralizácie". 

V správe sa píše, že v jednom prípade sa hovorí o možnom presune funkcie Dikastéria pre klérus na biskupskú konferenciu pri posudzovaní kňazskej vysviacky slobodných stálych diakonov, schválenia nového manželstva pre ovdoveného stáleho diakona a žiadosti kňazskej vysviacky od ovdoveného stáleho diakona. 

Stáli diakoni momentálne spadajú do inej kategórie ako prechodní diakoni, ktorí sú na ceste ku kňazstvu. A v obidvoch prípadoch platí, že akonáhle sú vysvätení, tak sa nemôžu oženiť alebo znova oženiť. 

Diskusia kardinálov z tohto týždňa sa týkala aj nového menovania biskupov - konkrétne spôsobom výberu mimo zvyčajnú konzultačnú skupinu kňazov a biskupov, ale taktiež s využitím rehoľníkov a laikov. Taktiež diskutovali o situáciách, kde súčasné rozhodnutia vatikánskych kongregácií by mohli byť delegované na diecéznych biskupov alebo ich konferencie. 

Ich celková práca zahŕňa štúdium všetkých vatikánskych úradov, pričom na tomto stretnutí sa zaoberajú Kongregáciou pre evanjelizáciu národov. Kardináli tiež posudzovali návrhy dokumentov o práci vatikánskych úradov pre Východné cirkvi, výklad legislatívnych textov a medzináboženský dialóg. Posudzovali dokumenty od troch súdov: Apoštolskej penitenciárie (rieši exkomunikácie, sviatosti, odpustky - editor), Apoštolskej signatúry a Rímskej roty.  

Keď budú tieto dokumenty hotové, predložia sa pápežovi pre jeho konečné rozhodnutie ohľadne akýchkoľvek zmien v príslušných úradoch. 

Portál CatholicCulture.org informoval, že vatikánsky hovorca Greg Burke v tlačovej správe označil vatikánske úrady za dikastériá. Burke nerozlišoval medzi orgánmi, ktoré sa v súčasnosti klasifikujú ako kongregácie, a tými, ktoré sú pápežskými radami.

V správe sa píše, že túto terminológiu spolu s faktom, že dva dôležité nové úrady boli identifikované iba ako dikastériá, možno interpretovať ako signál, že niektoré úrady budú preklasifikované v celkovej reštrukturalizácii kúrie.

Austrálsky kardinál George Pell poskytol Rade aktualizované informácie o práci Ekonomického sekretariátu, ktorému predsedá. 

Msgr. Dario Edoardo Viganò, prefekt Sekretariátu pre komunikácie, podal správu o stave reformy komunikačného systému Svätej stolice. Jeho správa sa týkala hospodárskeho a riadiaceho progresu sekretariátu a konkrétnych projektov, ktoré boli zavedené v novom komunikačnom systéme na pokyn pápeža Františka.

Rada kardinálov urobila bezprecedentný krok, keď vo februári učinila vyhlásenie vernosti k pápežovi uprostred rastúceho znepokojenia nad Amoris Laetitia a zdesenia z pápežovho ignorovania dubie, ktorá bola predložená v súvislosti s jeho dokumentom. 

Dokonca sa objavili aj vonkajšie prejavy nesúhlasu s Amoris Laetitia a pápežovým mlčaním v reakcii na dubiu - dve verejné vyjadrenia nespokojnosti s jeho pontifikátom, ktoré sa udiali tesne pred februárovou prísahou vernosti Rady. 

V kampani sa objavili desiatky veľkých plagátov polepených v okolí Ríma, ktoré si všímali pápežovu demontáž kongregácií, odstraňovanie kňazov a ďalšie. Na plagátoch bol zobrazený mrzutý František a pod tým otázka: "Kde je tvoje milosrdenstvo?"

Ďalší prejav nespokojnosti pochádzal zo satirickej verzie vatikánskych novín L'Osservatore Romano, kde pápež odpovedal na dubiu "áno aj nie"" pri každej otázke, čo naznačuje pápežovu tendenciu k nejednoznačnosti v komunikácii. 

Členovia Rady kardinálov sa stretli s pápežom v čase od pondelka do stredy tohto týždňa. Prítomní boli všetci členovia okrem bostonského kardinála Seana O'Malleyho. Pápež František nebol prítomný v stredu ráno kvôli svojej pravidelnej generálnej audiencii. 

Ich ďalšie stretnutie je naplánované na september.