bitcoin-2007769_640.jpg

Vláda USA umocňuje boji proti hotovosti a digitálnym menám

291
Kultúra smrti

Americká vláda chce výrazne rozšíriť kontrolu digitálnych mien a hotovosti

Ilustračné foto
Vláda USA chce výrazne rozšíriť metódy ovládania digitálnych mien a hotovosti. Senát zaviedol zodpovedajúci návrh zákona, ktorý predčasom zverejnil finančný blog Sovereign Man. Zákon s názvom “Boj proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a falšovaniu” bol nedávno zverejnený aj na webových stránkach Kongresu.

Jedno z ustanovení zákona hovorí, že občania musia vyplniť určité formuláre zakaždým, keď pri sebe majú takzvané “menové nástroje” v celkovej hodnote viac ako 10.000 dolárov pri vstupe alebo odchode zo Spojených štátov. V prípade, že tak neurobia, hrozia im závažné sankcie a až desať rokov väzenia.

Zákon je obzvlášť problematický, pretože digitálne meny ako Bitcoin alebo Ethereum patria podľa zákona medzi takzvané “menové nástroje”. Vzhľadom na fakt, že môžu byť obchodované s použitím smartfónu, všetci majitelia digitálnych mien by tak pri každej ceste mali zverejňovať svoje finančné rezervy. Podľa správy Sovereign Man sa senát pomocou prísnejšej kontroly digitálnych mien snaží zabrániť praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. “Ak niekto odíde zo Spojených štátov s viac ako 10.000 $ v Bitcoine alebo v digitálnej mene Ethereum, musí to oznámiť orgánom alebo bude čeliť odňatiu slobody a zhabaniu.”

Kurzy digitálnych meny ako Bitcoin v posledných týždňoch extrémne vzrástli. Skutočnosť, že digitálne meny sú alternatívou k aktuálne platnej globálnej mene – americkému doláru, by tiež mohla zohrávať úlohu pri plánovanom sprísneniu zákonov.