Ateista Richard Dawkins: “Islam je najhoršie náboženstvo na svete. Kresťanstvo nás mohlo chrániť, ale došlo do úpadku.”

776
Neutral

Profesionálny ateista Richard Dawkins tento týždeň povedal, že islam je “najhoršie náboženstvo na svete”, a preto musíme proti nemu bojovať

Napriek tomu, že je proti všetkým náboženstvám, britský evolučný biológ a autor knihy Boží blud (The God Delusion) prehodnocuje svoje pozície a trvá na tom, že je potrebné urobiť určité rozdiely medzi istými náboženstvami.

V rozhovore na Cheltenham Science Festival Dawkins povedal, že hoci je lákavé povedať, že všetky náboženstvá sú zlé, “ešte lákavejšie je povedať, že všetky náboženstvá sú rovnako zlé, pretože nie sú.”

Ak sa pozriete na skutočný vplyv rôznych náboženstiev na svet, je celkom zrejmé, že v súčasnosti je najhorším náboženstvom na svete islam, povedal. Tvárou v tvárou rastúceho islamského teroru Dawkins bezpochyby pripustil, že kresťanstvo môže byť skutočnou obranou spoločnosti voči aberantným formám náboženstva, ktoré ohrozujú svet.

Podľa môjho názoru neexistujú žiadni kresťania, ktorí by vyhadzovali do vzduchu budovy,” povedal Dawkins v texte, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami. “Nie som si vedomý žiadnych kresťanských samovražedných atentátnikov. Nie som si vedomý žiadnej významnej kresťanskej denominácie, ktorá by verila, že spravodlivým trestom za zmenu viery je smrť.”

Napriek svojej nepriateľskej pozícii voči kresťanstvu Dawkins uznal, že učenie Ježiša Krista nevedie k terorizmu, zatiaľčo nasledovníci radikálneho islamu páchajú samé krutosti. Tvárou v tvár realite sa Dawkins nahlas pýtal, či kresťanstvo môže skutočne ponúknuť protilátku na ochranu západnej civilizácie pred džihádom.

Mám zmiešané pocity o úpadku kresťanstva, keďže kresťanstvo by mohlo byť ochranou pred niečím horším,” povedal.

Dawkins vo svojej odpovedi minulú nedeľu rýchlo ubezpečil svojich poslucháčov, že jeho hodnotenie islamu nie je odsúdením všetkých moslimov. “Samozrejme, to neznamená, že všetci moslimovia sú zlí. Jednotlivci moslimovia trpia islamom viac než ktokoľvek iný,” povedal.

Trpia homofóbiou, mizogýniou a neradostnosťou, ktorú hlása extrémny islam, ISIS a iránsky režim,” povedal. Dawkins sa zároveň snažil dištancovať od amerického prezidenta Donalda Trumpa pri hľadaní nápravy situácie.

Je to veľké zlo, proti ktorému musíme bojovať, ale nerobme to, čo urobil Trump, keď povedal, že všetci moslimovia by mali byť vyhostení z krajiny,” povedal. “Je to drakonické, je to nelibrálne, neľudské a zlé. Som proti islamu v neposlednom rade kvôli nepríjemným účinkom na životy moslimov, “dodal.

Vracajúc sa k predchádzajúcim vyhláseniam, v ktorých povedal, že náboženské vzdelanie detí je formou “zneužívania detí”, Dawkins priznal, že verí, že britskí školáci by mali mať náboženské vzdelanie a mali by byť oboznámení s kresťanskou Bibliou.

Myslím si, že je dôležitou súčasťou našej kultúry vedieť o Biblii. Koniec koncov, tak veľa literatúry v anglickom jazyku naráža na Bibliu, ak sa pozriete do Oxfordského anglického slovníka, nájdete rovnaké množstvo citátov z Biblie ako od Shakespeara,” povedal.