336.jpg

Maďarský prezident Áder podpísal zákon o financovaní mimovládnych organizácií, tie budú musieť uvádzať, že sú financované zo zahraničia

133
Kultúra života

Maďarský prezident János Áder podpísal zákon regulujúci činnosť mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia, informovala dnes agentúra MTI. Zákon, ktorý vyvolal vlnu kritiky doma i v zahraničí, schválil parlament v utorok

V zdôvodnení hlava štátu uviedla, že nový zákon neovplyvňuje činnosť občianskych organizácií financovaných zo zahraničia, iba im novelou vznikajú ďalšie administratívne povinnosti.

Áder pripomenul, že návrh novely vyvolal v spoločnosti ostrú diskusiu, pričom sa objavili aj názory, ktoré nebrali do úvahy fakty a neprispeli k vyjasneniu pohľadu na túto záležitosť.

Som presvedčený, že väčšina maďarskej spoločnosti si ctí argumenty, ktoré zaznievajú v diskusiách, ale odmieta zbytočné a samoúčelné vyvolávanie emócií, ktoré rozdeľujú spoločnosť,” píše sa vo vyhlásení prezidenta.

V občianskej demokracii majú občianske organizácie nezastupiteľnú úlohu, zdôraznil Áder, podľa ktorého z 56.000 občianske organizácií fungujúcich v Maďarsku sa až 99 percent z nich nová právna norma nedotkne v žiadnej forme. Ktorých sa ale dotkne, tých činnosť bude pokračovať v rovnakej podobe ako predtým, len navyše majú isté administratívne povinnosti, dodal.

Novela mala byť pôvodne schvaľovaná už koncom mája. Pre výhrady Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) o nej maďarskí poslanci napokon rozhodovali až 13. júna.

Do jej konečného znenia boli zakomponované niektoré pripomienky európskych expertov z Benátskej komisie. Väčšina kritizovaných ustanovení však v texte návrhu zostala.

Zákon ovplyvní činnosť tých mimovládnych organizácií, ktoré dostávajú ročne zo zahraničia viac než zhruba 23.000 eur. Túto skutočnosť budú musieť po novom oficiálne oznamovať maďarským súdnym orgánom a uvádzať ju aj vo svojich internetových a tlačených publikáciách, aby občania Maďarska okamžite vedeli, že tieto organizácie presadzujú záujmy svojich zahraničných donórov, čo sú často vlády iných štátov alebo nadnárodné elity, ktoré navonok zastupuje napríklad finančný špekulant Soroš. Mimovládne organizácie budú tiež povinné zverejňovať mená všetkých zahraničných sponzorov, ktorí im venujú viac než 1600 eur ročne.

Podľa kritikov ide o ďalší z krokov premiéra Viktora Orbána zameraných na potlačenie disentu a občianskej spoločnosti.

Maďarská vláda naopak novelu obhajuje potrebou zvýšenia transparentnosti fungovania mimovládnych organizácií. Zdôrazňuje pritom, že zákon nijako neobmedzuje možnosť financovania mimovládnych organizácií zo zahraničia, len umožňuje občanom sa zorientovať a tak bráni zo zahraničia financovaným mimovládkarom hrať sa na občiansku spoločnosť a ovplyvňovať vnútornú politiku Maďarska podľa potrieb zahraničia.