Nový írsky “konzervatívny” premiér Leo Varadkar otvorene prezentuje svoju homosexualitu a pro-potratové postoje

295
Kultúra smrti

Nový premiér Írska, ktorý sa netají svojou homosexualitou, so sebou sľubuje priniesť “progresívnu sociálnu agendu”. Kontroverzným aspektom jeho programu sú aj jeho liberálne názory na potraty

Leo Varadkar, 38 ročný polovičný Ind, bol zvolený írskym parlamentom v pomere 57:50 a v tejto funkcii nahradí Endu Kennyho. Ten viedol krajinu 15 rokov.

Varadkar je najmladším premiérom Írska a zároveň prvým, ktorý sa otvorene vyjadruje k svojej homosexualite. Aj napriek tomu, že sa hlási k stredo-pravej „konzervatívnej“ politike, ukazuje sa ako predstaviteľ nového, progresívneho Írska, ktorého symbolom je aj hlasovanie v prospech „manželstiev“ párov rovnakého pohlavia v roku 2015. Toto hlasovanie prebehlo len pár mesiacov po tom, čo sa Varadkar verejne prezentoval svojou homosexuálnou orientáciou v rádiu RTÉ Radio 1. „Som homosexuál. Nie je to tajomstvo,“ uviedol.

LGBT skupiny pochválili Varadkara za jeho „odvážny a úprimný rozhovor.“ Skupina  Gay Switchboard network zareagovala: „Výborne. Budete druhým inšpiráciou.

Rovnako kontroverzným je aj Varadkarov pozitívny postoj k potratom v krajine,  ktorá sa považuje za tradične katolícku.

To, čo máme teraz, je druhom absolútneho práva na život, keď život nenarodeného dieťaťa je rovnocenný so životom tehotnej ženy. Ja s tým nesúhlasím. Myslím, že je to príliš reštriktívne,“ uviedol pre The Irish Times. „Podľa terajších limitov, ukončenie tehotenstva je možné z dôvodu ohrozenia života matky, ale čo v prípade, keď je to riziko pre jej dlhodobé zdravie?

Potrat je v súčasnosti v Írsku nelegálny podľa Zákona o ochrane života počas tehotenstva z roku 2013. Výnimkou je prípad potratu v dôsledku lekárskeho zásahu vykonaného na záchranu života matky.

Aj keď má náboženstvo v krajine klesajúcu tendenciu, podľa Centrálneho štatistického úradu, sa až 84,2% obyvateľov v roku 2011 identifikovalo ako katolíci.

Viktória Dandárová