6321735354.jpg

Istanbulský dohovor je podsúvaním rodovej ideológie

443
Kultúra smrti

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu známy ako Istanbulský dohovor Slovensko podpísalo v roku 2011, ale ho doposiaľ neratifikovalo. Teraz sa objavila výzva slovenských mimovládiek, apelujúca na najvyšších slovenských činiteľov, aby sa dohovor urýchlene ratifikoval a implementoval. Nájdete ju tu: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=807417.

Pod výzvu sa podpísalo viacero bulvárnych „osobností a celebrít,“ zneužitých na ideologickú propagandu. Herec Richard Stanke v skutočnosti vôbec netuší, o čom je reč. Pripojením sa k výzve deklaroval svoju nezodpovednosť a negramotnosť. Istanbulský dohovor vníma povrchne, len v tej časti, kde sa prezentuje ako opatrenie proti násiliu na ženách. Podobne aj raperi Majk Spirit a Rytmus, ako aj ďalšie známe tváre (pozri zoznam signatárov) sa pri svojej samoľúbej, pozlátkami krytej plochosti, gýčovitosti a povrchnosti nechajú zneužívať na pochybné kampane a manipuláciu verejnej mienky agendou Inštitútu ľudských práv, Inakosť -LGBTI Slovakia a organizácie Možnosť voľby.

Koľko signatárov Istanbulský dohovor aj čítalo? Prečo nie je prílohou výzvy? Slovensko si proti násiliu na ženách a v domácnostiach vystačí vlastnými silami, aj bez ratifikácie dohovoru. Istanbulskému dohovoru nejde len o násilie na ženách (podotýkam, že existuje aj skryté násilie voči mužom a násilie voči bezbranným deťom). Ide aj o trójskeho koňa genderovej ideológie, ktorým by sa v slovenskom právnom systéme zaviedla definícia rodu ako sociálnej kategórie, relativizujúca biologické rozdiely medzi mužmi a ženami. Dohovor definuje rod ako „súbor spoločnosťou vytvorených rolí, vzorov správania, činností a atribútov, ktoré daná spoločnosť považuje za primerané pre ženy a mužov“.

„Máme za to, že základný cieľ Istanbulského dohovoru: odstránenie násilia na ženách je dobrý. Vedľajším cieľom dohovoru je však presadzovanie rodovej ideológie veľmi nebezpečným spôsobom cez medzinárodné právo. Z uvedeného dôvodu ho považujeme za nevhodný pre Slovenskú republiku a jej občanov a považujeme za potrebné zastaviť pokračovanie procesu ratifikácie Istanbulského dohovoru na Slovensku,“ uvádza sa vo vyhlásení Fóra pre verejné otázky, ktoré nájdete tu: 

http://fvo.sk/wp/wp-content/uploads/2013/12/IstanbulskyDohovorAnalyza.pdf.

Celé znenie Istanbulského dohovoru: http://moznostvolby.sk/dohovor-rady-europy-o-predchadzani-nasiliu-na-zenach-a-domacemu-nasiliu-a-o-boji-proti-nemu-i-cele-znenie/.

Proti ratifikácii Istanbulského dohovoru sa organizuje petícia, ktorú už podpísalo takmer 2600 ľudí. Ak sa chcete pridať, nájdete ju tu:  http://www.podpisem.sk/nasilieprotizenam/.