1603995721.jpg

"Mária, matka Ježišova" je nový názov pre mešitu v Spojených arabských emirátoch

793
Milko Kostovič
Kultúra života

Mešita šejka Mohammada Bin Zayed v Al Mushrif, v štvrti hlavného mesta Abú Dabí, bola v stredu premenovaná na "Mariam, Umm Eisa" - čo v arabčine znamená "Mária, matka Ježišova".

Zmenu nariadil jeho výsosť šejk Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, korunný princ Abú Dabí a zástupca vrchného veliteľa ozbrojených síl Spojených arabských emirátov (SAE), aby "upevnil putá ľudskosti medzi nasledovníkmi rôznych náboženstiev."

Lubna Al Qasimi, ministerka tolerancie, sa poďakovala šejkovi Mohammad Bin Zayedovi za jeho "múdre pokyny pri realizácií tejto iniciatívy, ktorá nastavila žiarivý príklad a krásny obraz tolerancie a spolužitia v SAE," uvádza sa v stanovisku WAM. 

Mohammad Mattar Al Kaabi, predseda Generálneho úradu islamských záležitostí a nadácií, sa tiež poďakoval šejkovi Mohammadovi za túto iniciatívu. 

Dodal, že od čias šejka Zayed Bin Sultan Al Nahyana boli SAE vždy zástancom tolerancie a mierového spolužitia, "ktoré je založené na spravodlivosti a bratstve všetkých tých, čo žijú v SAE."

Al Kaabi dodal, že toto je ten istý prístup, ktorý dodržiaval prezident, jeho výsosť šejk Khalifa Bin Zayed Al Nahyan a šejk Mohammad, keďže vidíme, ako ľudia z viac než 200 národností žijú v SAE v pohodlí a v bezpečnosti.

Špeciálna postava

Len pár krokov od novo-premenovanej mešity stojí kostol sv. Ondreja anglikánskej farnosti. 

Jej hlavný kaplán, reverend diakon Andrew Thompson, povedal, že bol zo správ "nadšený".

"Sme nadšení, že oslavujeme niečo, čo máme spoločné pre naše náboženstvá," povedal pre Gulf News.

"Mária, ako matka Ježišova, je samozrejme svätou, špeciálnou postavou v našich spoločenstvá. Je to žena, ktorá symbolizuje poslušnosť k Bohu. Tešíme sa na prehlbovanie pochopenia s našimi susedmi a slávime s nimi nové meno mešity."

Veľkorysé gesto

Hlavný pastor spoločenstva Evanjelikánskej cirkvi v Abú Dabí taktiež privítal novinky. 

"Jeho výsosť šejk Mohammad urobil ďalšie veľkorysé gesto náboženskej tolerancie pri premenovaní mešity," vyjadril sa Jeramie Rinne. 

"SAE naďalej udáva tempo mierového spolunažívania a spolupráce v tomto regióne. Sme veľmi povzbudení a cítime sa požehnane, že sme súčasťou tohto národa." 

Uprostred sektárskych konfliktov a regionálneho chaosu sa SAE snažia posilniť svoje národné hodnoty tolerancie voči iným náboženstvám.

Katolícky biskup Paul Hinder, vedúci apoštolského vikariátu Južnej Arábie, ktorého kancelária je len pár metrov od bývalej mešity šejka Mohammad Bin Zayed, má veľkú radosť z nového názvu mešity - Mariam, Umm Eisa (Mária, matka Ježišova). 

"Keďže Jozef, jej manžel, je patrónom vedľajšej katedrály, tak máme teraz časť Svätej rodiny," povedal biskup. Švajčiarsky biskup vyzdvihuje múdre rozhodnutie šejka Mohammad Bin Zayeda ako znak tolerancie voči všetkým, ktorí konkrétnym spôsobom uctievajú Máriu, matku Ježišovu. 

"Je zreteľným spôsobom prítomná v Biblii a rovnako aj v Koráne a predstavuje dôležitú väzbu medzi kresťanmi a moslimami," uviedol biskup Hinder, ktorý má sídlo v Abú Dabí. 

"Je ‘plná milosti’, čo je znakom Božej výnimočnej ženskosti a jeho lásky k celému ľudstvu," dodal. "Biskup je presvedčený, že takéto silné znamenie, poskytnuté jeho výsosťou korunným princom, prispeje k mieru a vzájomnému porozumeniu nielen v našej krajine, ale v celom regióne."

Ministerstvo tolerancie

Vo februári minulého roka vláda vytvorila ministerstvo tolerancie a menovala Lubnu za jeho predsedkyňu.

V júni vláda Spojených arabských emirátov schválila nový národný program tolerancie založený na siedmich kľúčových pilieroch - islame, ústave, Zayedovom dedičstve a etike SAE, medzinárodných dohovoroch, archeológii a histórii, ľudskosti a spoločných hodnotách.

Tento týždeň otvoril kostol v Al Ain svoje brány pre Maghrebské modlitby. 

Pri tejto udalosti cirkevní robotníci položili koberce na drevenú podlahu, aby sa mohlo viac než 200 ázijských moslimských robotníkov pomodliť. 

Po vypočutí týchto správ zavolalo Cirkvi niekoľko vyšších úradníkov emirátu z Al Ain, aby vyjadrili svoje uznanie. 

"Bolo to prvýkrát, minimálne v SAE, keď Cirkev otvorila svoje brány pre moslimské modlitby," povedal Bobin Skariya, pracovník sýrskej ortodoxnej katedrále sv. Juraja.