Anna.jpg

Záborská: EÚ dnes podpísala Istanbulský dohovor, ratifikovať ho musí Európsky parlament

472
Kultúra smrti

Podľa Záborskej dohovor má  výchovať k rešpektovaniu ľudskej dôstojnosti každého človeka

Eurokomisárka Věra Jourová dnes v sídle Rady Európy v Štrasburgu podpísala v mene EÚ Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). O podpise dohovoru rozhodli pred mesiacom zástupcovia členských štátov v Rade EÚ, pričom slovenskú vládu zastupoval štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsay.

 

“Takéto násilie je závažným trestným činom vo všetkých členských štátoch EÚ. V rokoch 1997-2016 Únia vynaložila na program boja proti násiliu voči ženám, deťom a mladým ľuďom Daphne obrovskú sumu takmer štvrť miliardy eur. To, že v spoločnosti pretrváva a je často prehliadané či tolerované, nenapraví medzinárodný dohovor, ale výchova k rešpektovaniu ľudskej dôstojnosti každého človeka,” reagovala slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Podľa Záborskej je problémom aj to, že niektoré ustanovenia Istanbulského dohovoru stavajú do popredia univerzálnu rodovú terminológiu. Text dohovoru definuje ženu nielen na základe pohlavia, ale aj na základe rolí, ktoré sú vnímané ako ženské.

“Nesúhlasím s takýmto rozlišovaním, pretože odvádza pozornosť od žien ako obetí násilia. Som tiež proti tomu, aby 14 členských štátov, ktoré Istanbulský dohovor ratifikovalo, vytvárali cez EÚ tlak na ostatných, ktorí majú o jeho texte pochybnosti,” zdôraznila Anna Záborská.