Monika-1.jpg

Do Protifašistických bojovníkov sa pustila aj Flašíková-Beňová. Vedúci mediálneho oddelenia SZPB jej neostal nič dlžný

427
Kultúra smrti

 

Po Michalovi Havranovi sa do Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pustila aj naša poslankyňa Európskeho parlamentu a známa bojovníčka proti fašizmu, Monika Flašíková-Beňová. Predsedovi tohto zväzu, Pavlovi Sečkárovi, adresovala list, na ktorý zareagoval vedúci mediálneho oddelenia SZPB Vladimír Mikunda

Na oficiálnej stránke Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov sa objavila presná kópia správy Moniky Beňovej, adresovanej predsedovi SZPB Pavlovi Sečkárovi.

Dôvodom Beňovej správy sú informácie a postoje, ktoré ju na oficiálnej stránke zväzu znepokojili.

“Vážený pán predseda,

obraciam sa na Vás, ako vnučka Ondreja Ištoka, účastníka SNP a Ireny Ištokovej, dlhoročnej členky SZPB aj ako členka zväzu. Veľmi ma znepokojujú niektoré informácie, postoje a príspevky na oficiálnej stránke zväzu,” píše poslankyňa Európskeho parlamentu. Beňová ďalej žiada o nápravu a zdôrazňuje, že spoločnou ambíciou by mal byť “dôsledný boj proti extrémizmu a narastajúcemu fašizmu”.

“Chcem Vás preto požiadať o nápravu a profesionálny prístup zo strany vedenia zvazu. Našou spoločnou ambíciou a výzvou musí byť dosledný a bezpochybný boj proti všetkým formalm extrémizmu ako aj narastajúcemu fašizmu.

Ponúkam zároveň akúkoľvek pomoc v tejto neľahkej práci.

S úctou

Monika Beňová, poslankyňa EP”

 

Vladimír Mikunda podotkol, že jej správu publikovali bez žiadnych zmien, a teda aj s chybami, ktoré ako dodal: “svedčia o úcte pani M. Beňovej voči tomu, komu píše”.

Mikundu táto správa rozhodne nenechala chladným a na stránke adresoval europoslankyni pár slov, ktoré tiež navrhuje predsedovi SZPB ako odpoveď pre ňu.

“Slovenský zväz protifašistických bojovníkov je občianske združenie, ktoré má svoj štatút, svoje orgány a iba tie rozhodujú o tom, ako majú naše médiá a mediálne výstupy vyzerať.

Ak ste naša členka, prosím, rešpektujte to a dodržujte Stanovy SZPB. A teda svoje “znepokojenie” riešte najskôr cestou svojej základnej organizácie! Získajte si najskôr jej podporu.

Alebo Vy Stanovy SZPB nerešpektujete? Resp. myslíte si, že ste nadčlen SZPB s nadprávami, ktorý má mať dokonca viac práv, ako majú naše oficiálne orgány SZPB, ktoré sa úrovňou zväzových médií pravidelne zaoberajú?” píše Mikunda, následne zdôraznil, že o nadprávach kohokoľvek sa v stanovách SZPB nepíše nič.

Mikunda taktiež požiadal Beňovú, aby svoje “znepokojenie”, v budúcnosti formulovala jasne a konkrétne na faktoch, a nie na pocitoch.

“Pre budúcnosť Vás žiadam, aby ste svoje “znepokojenie” formulovali jasne a konkrétne na faktoch. Nie všeobecne. Lebo SZPB rieši len fakty. Nie pocity.

Domáhate sa “nápravy”? Ale čoho? Ďalej sa domáhate profesionálneho prístupu – vy ste kompetentnejší profesionál, ako novinári SZPB? Čím? Vzdelaním? Novinárskou praxou?

Použili ste pojem extrémizmus. Aký mu dávate obsah? My tvrdíme, že extrémista je aj ten, kto neoprávnene zasahuje do práv a kompetencií iných.

Verím, že na tomto sa určite zhodneme.

s úctou,

Vladimír Mikunda, vedúci mediálneho oddelenia SZPB.”

Zdá sa, že okolo Zväzu protifašistických bojovníkov je poslednú dobu naozaj rušno. Tento zväz sa stal terčom útokov aj pre teológa a spisovateľa Michala Havrana mladšieho, ten ho dokonca obvinil z fašizmu.

Na tieto obvinenia zareagoval aj člen SZPB Branisláv Fábry. Ten tvrdí, že základný Havranov problém je to, že za fašistov označuje ľudí nie kvôli ich postojom k fašistickej ideológii, ale kvôli tomu, že s ním nesúhlasia. Viac sa o tom dočítate tu.

Samuel Poništ