27497.jpg

Orbánova vláda chce podporiť pôrodnosť maďarských žien aj na Slovensku

173
Kultúra života

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý mesiac vyhlásil, že namiesto príchodu imigrantov chce podporovať maďarské rodiny. Orbánov minister najnovšie povedal, že chce podporovať pôrodnosť nielen v Maďarsku, ale podporí pôrodnosť všetkých maďarských žien žijúcich aj v zahraničí. Keďže na Slovensku žije veľká komunita Maďarov, bude to mať zrejme na našu krajinu veľký dopad

Maďarská vláda už v súčasnosti vykladá až 4,6 % hrubého domáceho produktu na podporu rodiny. Orbánova vláda tiež plánuje zaviesť daňové zvýhodnenie pre rodiny s najmenej dvoma deťmi. V dvojdetných rodinách bude mať matka nárok na odpustenie polovice študentskej pôžičky, v prípade troch detí matke odpustia túto pôžičku v plnej výške.

Z terajších 1,5 by sa priemerný počet detí na jednu ženu mal v Maďarsku do roku 2030 zvýšiť na 2,1. Od roku 1980 sa podľa štatistík počet obyvateľov Maďarska znížil z 9,8 milióna o takmer jeden milión.

Maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog pri návšteve Kanady oznámil, že Orbánova vláda od roku 2018 finančne podporí pôrodnosť Maďariek žijúcich aj v zahraničí. Silné maďarskej komunity žijú najmä na Slovensku, v Rumunsku, Srbsku a na Ukrajine. Informoval o tom portál Eurozpravy.cz 

Maďarská vláda chce dať každej matke, ktorá porodí bez ohľadu na to, kde žije, jednorázovú podporu a nízko úrokovú pôžičku :

“Hovoríme o maďarských deťoch, a tie sú rovnako dôležité ako deti narodené v Maďarsku,” povedal Balog, ktorý sa zúčastnil podujatia organizovaného krajanmi v Toronte.

Toto opatrenie Maďarskej vlády by zrejme malo  veľký dopad aj na Slovensko, keďže tu žije početná maďarská menšina. Ako je všeobecne  známe, rómska menšina má už teraz najvyššiu pôrodnosť v prepočte na jednu matku. Ak sa zrealizuje aj plán Orbánovej vlády a teda sa zvýši pôrodnosť maďarských žien, je otázne, či sa v blízkej budúcnosti nestanú Slováci menšinou vo vlastnej krajine. Slovenská vláda totiž zatiaľ neprejavuje príliš veľký záujem zvyšovať pôrodnosť slovenských žien.

Samuel Gdovin