missa26072009.jpg

Úbohí "Hlásatelia evanjelia", blízki Benedikovi XVI. - čoskoro uvidia, ako vyzerá Františkovo milosrdenstvo

1,118
Milko Kostovič
Neutral

 

Marco Tosatti na serveri Nuova Bussola odhalil "Posledný Františkov zásah v Konzervatívnom náboženskom inštitúte":

Kongregácia pre náboženské inštitúcie by mala začať apoštolskú vizitáciu ohľadne medzinárodného združenia veriacich, Heralds of the Gospel - Hlásatelia evanjelia, prvorodeného v treťom tisícročí a ktoré v posledných rokoch zaznamenalo obrovský nárast. Podľa dôverných vnútorných zdrojov Kongregácie, ktorej predsedá brazílsky kardinál Joao Braz de Avis a tajomníkom je španielsky františkán José Rodriguez Carballo, bezprostredne hrozí zriadenie komisie zloženej z biskupa, sestry a kanonistu kvôli prešetreniu Hlásateľov evanjelia. Motivácia tejto iniciatívy nie je známa. Zakladateľom [Hlásateľov] je monsignor Joao Scogamiglio Cla Dias; a skutočnosť, že je obdivovateľom Plinia Correa de Oliveira, veľkej postavy brazílskeho tradičného katolicizmu, ktorý zomrel v roku 1995, je dôvodom samým o sebe podozrievať súčasnú vatikánsku administratívu.
[Zdroj, v taliančine]
 
Po prvé, musíme predložiť dve pripomienky. 

 
Po prvé: Hlásatelia evanjelia (Heralds of the Gospel) pochádzali zo skupiny známej ako "TFP" (Tradition, Family, Propriety "Spoločnosť na obranu tradície, rodiny a majetku" - ako opak komunizmu. editor), pre ktorých bola prijateľná brazílska hierarchia, pretože upustili od dlhého výlučného práva TFP na tradičnú omšu - takže, aby bolo jasné, oni neslávia tradičnú omšu, preto nie sú tradicionalistami, iba "skrášľujú" Pavlovu novú liturgickú tvorbu, aby vyzerala "tradične", a to je dôvodom, prečo sa tak vo svete rozšírili. Po druhé, od veľmi dôveryhodných vnútorných zdrojov sme sa dopočuli o veľmi podivných náhodách v súvislosti s Hlásateľmi evanjelia. 
 
Na druhej strane, o tom niet pochýb, pretože prefekt pre rehole (ultra-liberálny kardinál Aviz) a samotný veľmi konzervatívny zakladateľ Hlásateľov evanjelia pochádzajú  z tej istej krajiny, a je tam zvýšená nevraživosť (a František obzvlášť nenávidí konzervatívnych katolíkov; a tých na svojom kontinente ešte viac). Hlásatelia by sa mali pripraviť na divokú jazdu...
 
***
 
Obzvlášť zvláštne je to, že je známe, že Benedikt XVI. prejavoval veľkú priazeň Hlásateľom evanjelia - dokonca zmienil názov inštitútu vo svojej knihe rozhovorov "Svetlo sveta": pre emeritného pápeža (vtedy hovoril ako pápež) sú Hlásatelia "mladí ľudia plní nadšenia z uznania v Kristu, Božom synovi a z jeho zvestovania svetu." Takže áno, tento zásah je tiež znakom prebiehajúcej vojny, prebiehajúcej, ale zatiaľ nevyhlásenej, ktorú František vedie proti všetkým veciam blízkym srdcu Benedikta XVI.