Pápež František vymenoval kardinála Eijka za člena Pápežskej akadémie pre život

653
Lucia Salomonová
Neutral

6. júna prišla z Holandska prekvapujúca správa. Kardinál Willem Eijk, arcibiskup z Utrecht (Holandsko) zverejňuje na jeho oficiálnej diecéznej web stránke, že bol opätovne vymenovaný za člena Pápežskej akadémie pre život (PAL), ktorá nemá v súčasnosti oficiálnych členov okrem riadiaceho tímu pod arcibiskupom Vincenzom Pagliom. Oznámenia kardinála Eijka naznačuje, že bol vymenovaný za člena PAL na obdobie piatich rokov.

Toto nedávne vymenovanie je preto prvou iniciatívou pápeža Františka v súvislosti s PAL od konca roka 2016, keď boli všetci aktívni členovia prepustení z ich predchádzajúcich funkcií.

Ako sme v novembri 2016 oznámili, prepustenie všetkých stálych členov PAL bolo považované za trochu problematický vývoj v kontexte zmeny atmosféry v Ríme pod pápežom Františkom. Medzi zamietnutými členmi PAL sa vyskytlo niekoľko otvorených kritikov nedbalého prístupu pápeža Františka k rozvedeným zosobášeným (kauza Amoris Leatitae - editor) a ďalším morálnym otázkam; medzi týmito členmi boli:

  • Cardinal Willem Eijk. Podpísal List 12 kardinálov a bol spoluautorom Kniha jedenástich kardinálov;
  • Cardinal Elio Sgreccia. Napísal predslov ku knihe, ktorú napísal kardinál Ennio Antonelli. Obhajuje tradičné katolícke učenie o manželstve;
  • Profesor Josef Seifert. Napísal podrobnú kritiku o Amoris Laetitia a požiadal o jeho objasnenie.
  • Profesor Robert Spaemann. Poskytol niekoľko rozhovorov o silne protichodných častiach z Amoris Laetitia a podporujúci Dubiu štyroch kardinálov:
  • Profesor Wolfgang Waldstein. Podpísal vyhlásenie o vernosti vzhľadom na katolícke učenie o manželstve.
  • John Haas, prezident National Catholic Bioethics Center (NCBC) vo Philadelphii. Bol riadiacim členom PAL a teraz už nie je uvedený ani ako bývalý člen tejto akadémie. NCBC pod vedením doktora Haasa vo februári 2016 vydalo vyhlásenie týkajúce sa vírusu Zika, ktoré vyvracia navrhnutú a šíriacu sa myšlienku zákonného používania umelých antikoncepčných prostriedkov v súvislosti s ochorením alebo dokonca zabitím dieťaťa v maternici pomocou potratov. Vyhlásenie NCBC bolo vydané štyri dni po tom, čo samotný pápež František otvorene navrhol, aby sa zvážilo používanie takýchto antikoncepcií ako preventívne opatrenie - blokovanie počatia vzhľadom na zdanlivo šíriaci sa vírus Zika. Hoci samotný dokument NCBC výslovne neuvádza pápeža podľa mena, bola to jasná odpoveď na pápežovo vyhlásenie v tejto záležitosti.

Skutočnosť, že pápež František si teraz opäť vybral samotného kardinála Eijk za člena PAL, by mohlo byť tiež strategickým rozhodnutím, aby upokojil vážne obavy z pápežských rozhodnutí vo vzťahu k PAL. Práve dnes uverejnil Edward Pentin z National Catholic Register dlhší článok, v ktorom diskutuje o rôznych problémoch týkajúcich sa PAL a jeho súčasného kontroverzného prezidenta arcibiskupa Paglia. Pentinov článok je nazvaný „Former Pontifical Academy for Life Members Concerned Over Its Current Course“ (Bývalí členovia pápežskej akadémie pre život sa obávajú súčasného smerovania) a medzi niekoľkými kritikmi sa odvoláva na zakladajúcu členku PAL Christine Vollmer, predsedníčku latinskoamerickej aliancie pre rodinu a nasledovne komentuje:

Mnohí vidia ukončenie funkcie členov ako čistky, ktorého cieľom je presné nahradenie tými, ktorí menej dôsledne chránia ľudský život a podľa Vollmera, (sú) bez skúseností s „bojom na zemi.“

Je ešte potrebné vidieť, kto bude menovaný pápežom Františkom za člena PAL. Je príliš skoro na to, aby sme dospeli k záveru, že opätovné vymenovanie kardinála Eijka je signálom, že pápež má v úmysle znova obsadiť PAL so zarytými obhajcami morálneho učenia Katolíckej cirkvi.