111.jpg

5 mýtov o Duchu Svätom, ktorým stále verí príliš mnoho ľudí (možno aj vy!)

1,054
Milko Kostovič
AltKAT

Duch Svätý je pravdepodobne najviac nepochopenou osobou Najsvätejšej trojice. Neverte žiadnemu z týchto mýtov a pomôžte šíriť pravdu!

Mýtus 1: Duch Svätý je "silou"

Pravda: Duch Svätý je v skutočnosti osobou, podobne ako Otec a Syn. Skutočnosť, že sa nazýva "Duchom", skôr ako slovom, ktoré sme zvyknutí používať pre ľudí (ako Otec a Syn), môže vyvolávať zmätok, no napriek tomu je to osoba. 

Mýtus 2: Duch Svätý neexistoval v Starom zákone

Pravda: Duch Svätý bol vždy treťou osobou Najsvätejšej trojice, a to aj počas Starého zákona. Kedykoľvek Boh niečo robí v Starom zákone, je to konajúci Duch Svätý!

Mýtus 3: Duch Svätý má nižšie postavenie než Otec a Syn

Pravda: Áno, Ducha Svätého označujeme za tretiu osobu Najsvätejšej trojice. To sa však týka vzťahov medzi božskými osobami a nenaznačuje to nižšie postavenie. Všetky tri osoby sú si seberovné, ako sa priznáva v Atanášskom vyznaní viery

Mýtus 4: Duch Svätý je len súčasťou Boha

Pravda: V skutočnosti sú všetky tri osoby Najsvätejšej trojice súčasťou Boha. To môže byť mätúce, ale Boh nemá žiadne časti. Čokoľvek Boh robí, robia všetky tri osoby, vrátane Ducha Svätého.

Mýtus 5: Pravý kresťan s Duchom svätým bude "hovoriť v jazykoch". 

Pravda: Po prvé, existujú rozsiahle spory o tom, čo vôbec znamená "hovoriť v jazykoch". Hoci si mnohí moderní kresťania myslia, že sa to týka kresťanského rozprávania, ktoré znie ako hatlanina, tradične sa to chápalo ako dar hovoriť viacerými skutočnými ľudskými jazykmi, ako to robili Apoštoli na Turíce. 

Cirkev v každom prípade učí, že človek prijíma Ducha Svätého a stáva sa kresťanom pri krste a je posilnený darmi Ducha Svätého pri birmovaní bez ohľadu na to, či dokáže "hovoriť v jazykoch."